Pokazalo se da topla kafa ima veće količine antioksidanata, što bi moglo biti korisno za zdravlje, rekao je dr. Majidu Bejzit, kardiolog.

Antioksidansi su molekuli koji napadaju slobodne radikale, nestabilna jedinjenja koja povećavaju oksidativni stres u cijelom tijelu. Pokazalo se da previše oksidativnog stresa oštećuje ćelije i dovodi do dugoročnih zdravstvenih problema kao što su bolesti srca, Alchajmerova bolest, otkazivanje bubrega.

Studija iz 2018. na primjer, otkrila je da topla kafa ima veći nivo antioksidanata u poređenju sa ledenom kafom.

To je zato što kuvanje kafe u toploj vodi izvlači više hranljivih materija iz zrna nego priprema kafe u hladnoj vodi.

S druge strane, hladna kafa ima manju kiselost i može pomoći regulisanju šećera u krvi.

Neka istraživanja takođe sugerišu da vam topla kafa može dati veći energetski podsticaj. Studija Američkog hemijskog društva iz 2020. godine, na primjer, otkrila je da u vrućoj kafi postoji veći nivo kofeina nego u hladnoj kafi, prenosi Daily Mail.

Čak i miris tople kafe može da učini da se osjećate opuštenije, jer topla kafa ima jaču aromu od ledenih pića.