Roberto Loli Linguanotto, italijanski slastičar za kojeg se vjeruje da je izumio kultni desert tiramisu, preminuo je u nedjelju u 81. godini prema informacijama Daily Maila.

Slavni slastičar stvorio je tiramisu ranih 1970-ih, dok je radio u poznatom restoranu Le Beccherie u Trevisu. Postoji nekoliko verzija o porijeklu ove poslastice, uključujući onu koja kaže da je Linguanotto slučajno ispustio mascarpone u zdjelu sa šećerom i jajima.

Prema lokalnom stanovništvu, Linguanotto je zatim usavršio recept za desert s okusom kafe uz pomoć Albe di Pillo-Campeol, supruge vlasnika restorana.

Novinar Gigi Padovani, koji je postao Linguanottov prijatelj, koautor je knjige Tiramisu s njegovom suprugom Clarom.

"Taj je desert u kratkom vremenu postao glavno jelo u Le Beccherieju. Nekoliko godina kasnije, 1983. recept za tiramisu prvi je put objavljen u gastronomskom časopisu iz Trevisa. Kasnije je došao do Venecije, a od 1990-ih je postao poznat posvuda", prisjetio se Padovani.