Prema najnovijoj dugoročnoj prognozi objavljenoj na portalu Severe Weather Europe (SWE), očekuje se da će zima u Evropi donijeti znatno manje snježnih padavina nego što je prvobitno predviđeno.

Dok Sjedinjene Američke Države i Kanada očekuju izdašnije zimske padavine, Evropa će se suočiti s manjim količinama snijega.

Ove prognoze temelje se na dva vodeća meteorološka modela, ECMWF i UKMO, koja najavljuju ispodprosječnu razinu snijega u većem dijelu kontinenta. Sezonski prosjeci pokazuju da će većina Evrope ove zime imati manje snježnih padavina nego što je uobičajeno. Ipak, Skandinavija će biti iznimka, gdje se očekuje više snijega zbog prisutnosti niskog pritiska i mlaznog toka iznad sjeverne Evrope. Ovi vremenski uslovi omogućit će da se Skandinavija, za razliku od ostatka Evrope, suoči s obilnijim snježnim padavinama.

Za decembar, meteorolozi predviđaju manji broj snježnih dana u većem dijelu kontinenta. Iako Alpe ostaju regija s normalnim količinama snijega, glavni fokus snježnih padavina bit će na krajnjem sjeveru kontinenta, posebno u sjevernoj Skandinaviji.

Prognoza za januar donosi sličnu sliku, s naglaskom na smanjeni potencijal snježnih oborina širom kontinenta. Alpe, koje su u decembru zabilježile prosječne snježne padavine, u januaru bi mogle imati još manje snijega.

U februaru se ne predviđa veće poboljšanje vremenskih uslova. Prognoza i dalje pokazuje smanjenje snježnih padavina, s tek ponekim manjim područjima u Alpama koja bi mogla zabilježiti snijeg, ali u malim količinama. Sjeverni dijelovi, koji su pod utjecajem mlazne struje, nastavljaju biti u prednosti, iako je i tamo količina padavina manja nego što je uobičajeno.

Model UKMO, koji je također deo dugoročne prognoze, potvrđuje da će veći dio kontinenta bilježiti manje količine snježnih padavina, osim dijelova pod mlaznom strujom. U decembru se očekuje vrlo malo snijega, iako su subalpska područja označena sa nešto višim oborinama. Velike promjene ne očekuju se ni u januaru, a februarska prognoza takođe predviđa još manje snijega.