I drugog mjeseca ramazana družimo se s vama u 'Ramazanskoj sofri'. Naši vrijedni Miran, Enis i Safet u vaše domove donose mirise i okuse tradicionalnih bosanskih jela. Mladi chef Enis ove večeri pod budnim okom Mirana spremao je japrak.

''Morate proći osnovne stvari. Ovo je prilika da se pokaže kako smo svi počeli i kako treba sve da funkcioniše u našem zanatu'', kazao je Miran.

Sjećate li se Izete iz Ostrošca i njenih slasnih kolača? Ugostili smo je u 'Ramazanskoj sofri'

Uz japrak, Miran i Safet spremaju đulbastije i tarhanu, a Safet nas je upoznao s porijeklom ovih namirnica.

''Tarhanu smo prilagodili i bebu i prati je cijeli život. Tarhana počinje živjeti kako se se čovjek razvija i ona polako ulazi u njegovu srž. Nastala je Arabiji. Kada nije bilo frižidera tražio se način kako da se spasi paradajz i onda se utrljavao u kiselo tijesto'', kazao je Safet.

Sjećate li se Izete iz Ostrošca i njenih slasnih kolača? Ugostili smo je u 'Ramazanskoj sofri'

Uz njih je ove večeri i Izeta iz Ostrošca čijih neodoljivih slastica se sigurno sjećate iz 'Zimske kuhinje'. Ovog puta odlučila je spremati rolat s voćnim namazom.

Sjećate li se Izete iz Ostrošca i njenih slasnih kolača? Ugostili smo je u 'Ramazanskoj sofri'

''Ovo je spoj Hercegovine i Krajine. Ova jela su idealna za iftar bogat nutritivnim vrijednostima. U početku ramazana idemo lakše i ne pretjerujemo'', komentirao je Miran.

I sutra nastavljamo naš program u duhu ramazanske tradicije i okusa. Budite uz Hayat TV i 'Ramazansku sofru' u prediftarsko vrijeme.