Razorne poplave odnijele su preko 20 života, za nekoliko osoba i dalje se traga. Štete su nemjerljive. Mnogi su izgubili članove porodice i domove. Kako vrijeme odmiče povećavaju se i privredni gubici.

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH i Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH u emisiji '7PLUS' analizirali su kolike posljedice će posljednja dešavanja ostaviti na bh. privredu.

-Očekujemo da tokom iduće sedmice kompletiramo izvještaje koje ćemo proslijediti Vladi FBiH. Dali smo i ponudu da se formiraju ekspertni timovi koji bi mogli pružiti pomoć i izložiti elaboraciju kada je riječ o klizištima – kazao je Jašarspahić.

Smailbegović i Jašarspahić u '7PLUS': Ako sanacija pruge potraje, to će biti pogubno za bh. privredu

Smailbegović ističe da je na stalnoj vezi sa poslodavcima i načelnicima iz ugroženih područja.

-Dole je još uvijek haotično stanje. Ekonomske štete su sada u drugom planu. Ali, značajan broj privrednih subjekata je stradao. Stradalo je dosta restorana. Kompanije koje se bave prepradom kamena su oštećene. Pored toga, prekid komunikacija je najveći problem – kazao je.

Smailbegović i Jašarspahić u '7PLUS': Ako sanacija pruge potraje, to će biti pogubno za bh. privredu

U luci Ploče trenutno je oko 400.000 tona robe koja treba da ide za BiH.

-Jako puno kompanija oslanjaju se na Željeznice FBiH. Luka Ploče je ovim jako pogođena.Tehnički se ovo moglo sanirati za mjesec dana. Bojim se da ne upadnemo u procedure javnih nabavki– kazao je.

-Ako sanacija pruge potraje više mjeseci, to će biti pogubno za bh. privredu – dodaje Jašarspahić.

Jašarspahić i Smailbegović navode kako je važno što prije staviti u pogon firme kako bi ljudi radili i dobijali plate.

-Radna mjesta i proizvodni pogoni čine tu lokalnu zajednicu zajednicom. Donacije neće ništa napraviti, samo kontraefekat – kaže Jašarspahić.

U Tužilaštvu je formiran i predmet vezano za sporni kamenolom i njegovo poslovanje.

-Pokušava se značajan dio krivice prebaciti na taj kamenolom. Treba prepustiti Tužilaštvu i inspekcijama da utvde činjenično stanje. Jablanica je poznata po preradi i eksploataciji kamena. Važno je da ostane tako. I dalje će se živjeti od tog kamena, ne treba se stvarati negativna slika vezano za eksploataciju zbog kamenoloma koji ne znamo pod kojim okolnostima je radio – kazao je Smailbegović.