Tulumba je desert od prženog tijesta, uvijek je dobro natopljen agdom, koja je u pravilu fina začinjena citrusima, ponegdje i orijentalnim začinima.
Tijesto se najprije prži do zlatne boje, a zatim se još vruće prelije agdom te se jede tek nakon što se ohladilo. Dobro pripremljene tulumbe su hrskave izvana, a mekane iznutra, a tajna njihovog uspjeha je u tome da se agda skuha na vrijeme, kako bi se dobro ohladio te da se tulumbe u njega ubace čim se izvade iz ulja.
Sastojci za tijesto
250 g brašna
400 ml vode
100 ml ulja
4 jaja
2 kašičice šećera
prstohvat soli
ulje za prženje
Sastojci za agdu
1 kg šećera
600 ml vode
1 limun
Priprema
Zakuhajte vodu, ulje, šećer i so pa lonac sklonite s vatre i dodajte brašno. Miješajte dok ne dobijete jednolično, tvrdo tijesto pa ga pustite da se hladi 15-ak minuta.
Za to vrijeme izmiksajte jaja pa ih dodajte u tijesto te sve dobro izmiješajte. Miksajte dok ne postane mekano i svilenkasto pa prebacite u slastičarsku špricu ili vrećicu iz koje ćete u dobro zagrijano ulje ispuštati duguljaste komadiće tijesta duge oko 8 centimetara.
Kako bi bile ljepše, na slastičarsku vrećicu stavite zvjezdasti nastavak, a kako se ne bi međusobno zalijepile za vrijeme prženja, nemojte ih staviti puno odjednom - pripazite jer narasti će kad se počnu pržiti.
Kad uhvate lijepu boju sa svih strana, izvadite ih i prebacite u agdu te ih ostavite u njoj da stoje dok se ne isprži nova tura. Kad su sve ispržene, prelijte ih ostatkom agde, a posudu prekrijte folijom i stavite u fružider.