Priprema tufahija u obliku torte donosi osvježavajući desert s bogatim okusima jabuka, oraha i šlaga, idealan za svaku priliku.

Sastojci

6 jabuka srednje veličine
100 g mljevenih oraha
1 kašika šećera
2 kašike toplog mlijeka

Za tijesto:

5 jaja
5 kašika šećera
2 vanilin šećera
7 kašika brašna
1 prašak za pecivo
4 kašike tople vode

Za šlag:

200 ml mlijeka
50 g šećera
2 vrhnja za šlag

Priprema

Priprema jabuka:

Očistite 6 jabuka srednje veličine i izdubite im sredinu.

Priprema nadjeva:

U zdjeli pomiješajte 100 g mljevenih oraha i 1 kašiku šećera. Dodajte 2 kašike toplog mlijeka i dobro izmiješajte.

Punjenje i pečenje jabuka:

Kalup za pečenje premažite maslacem i lagano pobrašnite. Jabuke napunite pripremljenom smjesom od oraha.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 20 minuta.

Priprema tijesta:

Umutite 5 jaja, 5 kašika šećera i 2 vanilin šećera dok smjesa ne postane pjenasta. Pomiješajte 7 kašika brašna s 1 praškom za pecivo i dodajte u smjesu. Na kraju dodajte 4 kašike tople vode i sjedinite.

Tijesto ravnomjerno prelijte preko pečenih jabuka. Pecite još 20 minuta na 180°C.

Priprema šlaga:

Umutite 200 ml mlijeka, 50 g šećera i 2 vrhnja za šlag dok ne dobijete čvrstu kremu. Ravnomjerno nanesite šlag na ohlađenu tortu, uključujući i stranice.

Završni dodir:

Pospite tortu mljevenim orasima za dodatnu aromu.