Recept za ovo vrhunsko jelo donijela nam je popularna food bloggerka Minjina kuhinjica, koju prate stotine hiljada ljudi, a sarma banica posebno je oduševila njene pratitelje - recept su ispratile hiljade oduševljenih lajkova i pregleda na YouTubeu.

Ovaj recept je savršen za sve koji žele da uživaju u ukusu sarme, a istovremeno izbjegnu komplikacije sa uvijanjem.

Potrebno:

500 g mljevenog mesa
riže
150 g praziluka
mljeveni biber
biber u zrnu
4-5 kom. lovorovog lista
1 kašika začinske paprike
500 ml tople vode
Ulje

Priprema:

Pripremite povrće: Praziluk sitno isjeckajte (po volji dodajte šampinjone, koje dobro očistite ili operite, te osušite ubrusom i također sitno isjeckajte). Pripremite listove kiselog kupusa. Oštrim nožem pažljivo isijecite tvrdi dio u dnu svakog lista. Rižu properite u 2-3 vode.

Na ulju prepržite mljeveno meso. Dodajte rižu, praziluk (i šampinjone ko voli), pa začinite začinima i mljevenim biberom. Nastavite s prženjem dok voda ne ispari.

Na svaki list kupusa stavite punu kašiku fila. Uvijte i slažite u tepsiju kako je prikazano u videu. Preko stavite biber u zrnu i lovorov list, zatim i kašiku začinske paprike. Na kraju prelijte toplom vodom. Pokrijte alu folijum i prebacite u ugrijanu rernu. Pecite na 200 °C oko 100 minuta, pa skinite foliju, smanjite temperaturu na 180 °C i pecite još oko 15 minuta ili zavisno od vaše rerne.