Paradajz je idealna namirnica za vrele ljetne dane jer ima osvježavajući okus. Ukoliko ga uzgajate, postoji jedan trik zahvaljujući kojem će on imati ukusnije i veće plodove.

Iako paradajz raste okomito, savjetuje se da ga uzgajate vodoravno zato što ćete mu pomoći da proširi i ojača korijenje. Vodite računa da lišće na vrhu biljke ostane iznad tla.

Kada biljka paradajza naraste otprilike 2,5 centimetara, na zemlju oko nje pospite četiri kašičice sode bikarbone. Ona pomaže da se smanji kiselost tla. No, trebate paziti da ona ne dodiruje biljku. Postupak možete ponoviti neko vrijeme prije nego što ga uberete.

Paradajz ima izuzetno korisna svojstva. Njegovi plodovi su bogati vitaminom C, karotinom, vitaminom B1, a ima i vitamina E. Uz vitamine u plodovima su sadržane i značajne količine mangana, željeza i bakra. Sok od paradajza snižava krvni tlak te olakšava probavu.

Paradajz ima sposobnost smanjiti štetu koju je vašem tijelu uzrokovalo konzumiranje duhana jer se u njemu nalaze kumarinska i hlorogenska kiselina.