Bosanci i Hercegovci su poznati kao veliki ljubitelji janjetine. I pored vala poskupljenja, mnogi stanovnici naše zemlje uz janjetinu i roštilj slave bitne datume na poznatim izletištima ili u avlijama svojih bašta i imanja.
Cijena sirove janjetine u BiH je između 23 i 25 KM po kilogramu, tako da janje od 15 kilograma košta skoro 350 KM. Cijena janjetine u restoranima u našoj zemlji je mnogo veća. Jablanica je poznata po restoranima sa dobrom janjetinom, a kilogram košta od 60 do 65 KM.
Ipak, gastro-turistička manifestacija "Jagnjijada 2024", koja je održana na Vučijoj Luci u Istočnom Sarajevu, pokazala je da najbolja janjetina ipak nije u Jablanici.
Ministarstvo trgovine i turizma RS proglasilo je “Jagnjijadu Vučija Luka” manifestacijom od izuzetnog značaja, a na njenom 12. izdanju pobijedila je ekipa "Bijela gora", u čijem sastavu je bio i poznati hercegovački ugostitelj Dragan Aćimović, vlasnik motela i restorana "Konak" u Moskom kod Trebinja.
Upravo je njegov ugostiteljski objekat poznat po vrhunskoj janjetini, ali i dobrom domaćem vinu i rakiji.
U "Konaku" su redovni gosti poznati sportisti, muzičari, glumci, režiseri, scenaristi...
Da se u "Konaku" pravi vrhunska janjetina potvrda je pobjeda na "Jagnjijadi Vučija Luka" u konkurenciji više od 100 ekipa iz BiH, ali i iz zemalja iz regiona.
- Pokazali smo da najbolja janjetina nije u Jablanici, kao što se priča. Recept uspjeha je dobro meso od janjadi koja su pasla travu po imenu zanovijet. Zbog ove endemske biljke meso je sočno i posebno ukusno. Naša ekipa je brojala deset članova. Nije mala stvar pobijediti u konkurenciji 107 ekipa iz BiH, Srbije, Crne Gore i cijelog regiona. Znači da je naša janjetina najbolja na Balkanu. To treba i opravdati narednih godina – kaže Dragan Aćimović.