ASTEROID UOČEN DVA SATA PRIJE ULASKA U ZEMLJINU ATMOSFERU

Rijetke su situacije u kojima astronomi uoče asteroid nedugo prije njegovog ulaska u Zemljinu atmosferu, a sada je zabilježen peti takav slučaj.

Riječ je o asteroidu 2022 EB5, koji je 11. marta uočio astronom Krisztian Sarneczky. On je posmatrao mali objekt pomoću teleskopa Schmidt u stanici Piszkesteto u Mađarskoj, a dva sata kasnije je asteroid ušao u Zemljinu atmosferu sjeverno od Islanda. Asteroid je bio širok tri metra i kretao se brzinom od gotovo 18 kilometara u sekundi.

Šta se dogodilo u konačnici, nije poznato, no vjeruje se da je asteroid 2022 EB5 sagorio u atmosferi ili pao Arktik. Ako je sagorio, nije poznato ni da li su eventualno neki njegovi fragmenti završili na tlu.

Video pogledajte OVDJE.

Međunarodna meteorska organizacija traži informacije od svakoga ko je eventualno svjedočio ulasku meteora 2022 EB5, a poznato je da je bljesak uočilo ili čulo prasak nekoliko osoba na Islandu.

Većina asteroida u Sunčevom sistemu orbitira oko Sunca u velikom prstenu imeđu orbita Marsa i Jupitera. Ovo područje se naziva Asteroidni pojas te se procjenjuje da sadrži više od 200 asteroida prečnika većeg od 100 kilometara. Također, postoji 1,9 miliona asteroida prečnika većeg od jednog kilometra i milioni manjih.

Još jedan video možete pogledati OVDJE.

Iako su sudari rijetki, hiljade malih fragmenata meteorida pogodi Zemlju svake godine. Većina se nije ranije predvidjela i ne prijavi se jer padnu u nenaseljena područja ili u okeane.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

TOPLANE NASTAVLJAJU S GRIJANJEM U KANTONU SARAJEVO

0
Obzirom da se još uvijek nisu stekli uslovi za završetak sezone, a imajući u vidu temperature vanjskog zraka i u narednim danima, KJKP „Toplane – Sarajevo“ nastaviti će sa grijanjem u Kantonu Sarajevo.