AUSTRIJSKI DER STANDARD: MILANOVIĆ AKTIVNO PODRIVA SUVERENITET BIH I SLIJEDI RATNE CILJEVE IZ 90-IH

Austrijski Der Standard objavio je veliku analizu o hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću u povodu njegove namjere da pokuša blokirati ulazak Finske i Švedske u NATO.

  • Milanović je poznat po svom antiamerikanizmu, prokremaljskom stavu i brutalnoj politici miješanja u susjednu Bosnu – konstatira bečki list.
  • Hrvatski predsjednik Zoran Milanović često daje zagonetne izjave. Nešto tutnji iz njega. Zato može računati da će ga se čuti. On je majstor ekonomije pažnje i ima dobar osjećaj za raspoloženja u stanovništvu. Djeluje kao iz udžbenika o populizmu – konstatira Der Standard.

Der Standard otvoreno piše da su “u posljednje vrijeme Milanovićevi politički prijedlozi postali toliko radikalni da neki Hrvati već pretpostavljaju da im se predsjednik drogira”. 

  • Milanović je nedavno sugerirao da Hrvatska treba blokirati ulazak Švedske i Finske u NATO dok se prema njegovim zamislima ne promijeni izborni zakon u BiH, državi za koju hrvatski predsjednik nikako nije odgovoran. Hrvatski premijer Andrej Plenković odlučio je više ne sarađivati ​​sa šefom države zbog Milanovićeve zlonamjernosti. Ali ne samo razumni Plenković, mnogi građani ove male srednjoeuropske države sada se pitaju je li njihov predsjednik još pri zdravoj pameti – piše Der Standard.

Austrijski list piše da se “za Milanovića kaže da je socijaldemokrat, ali sadržajno se to ne može primijetiti” i ističe da ga “sada neki nazivaju Putinovom čovjekom u Hrvatskoj”.

Podsjećaju da je Milanović napao “nedosljednost i opasno ponašanje američke vlade” i opisao Ukrajinu kao jednu od “najkorumpiranijih država” iz koje treba povući sve hrvatske jedinice. U Rusiji je postao zvijezda, ističe austrijski list.

Der Standard je naročito kritičan prema Milanovićevoj politici u vezi s BiH, koju opisuje kao “nanošenje štete”.

  • U stilu kolonijalnog vladara, predložio je da zajedno s predsjednicima Srbije i Turske odlučuje o sudbini Bosanaca. Milanovićev odnos prema Bosni i Hercegovini otkriva da razmišlja etnički, tj. ne vidi sebe kao predstavnika građana, nego etničkih Hrvata. Ponaša se kao da ima pravo predstavljati Hrvate u susjednoj državi iako oni nisu manjina u BiH, već državotvorni narod – piše austrijski list.

Milanović aktivno podriva suverenitet Bosne i Hercegovine i očito slijedi stare podjele i ratne ciljeve iz 1990-ih”, zaključuje se.

Podsjećaju da je Milanović relativizirao genocid u Srebrenici i da se povezao sa “separatističkim liderom bosanskih Srba Miloradom Dodikom koji je pod sankcijama SAD-a, a kojeg je Milanović opisao kao ‘našeg partnera’ unatoč stalnim Dodikovim pokušajima rušenja BiH”.

Na pitanje o njegovom verbalnom zlostavljanju, Milanović je odgovorio:

  • Nisam vulgaran. Bezobrazan sam, ali samo kada sam isprovociran.

Nedavno je na društvenim mrežama poslao “veliki poljubac svim hejterima”. 

Der Standard na kraju zaključuje da se može očekivati ​​kako će predsjednik Hrvatske “i dalje stenjati u svojoj uobičajenoj samozadovoljnosti i zajedljivosti”.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

PUTNIK (33) PREMINUO NA LETU ZA ITALIJU: S NJIM BILA I...

0
Jučer je na letu Ryanaira iznad Italije preminuo 33-godišnji muškarac dok je njegova trudna supruga sjedila u drugom, zadnjem dijelu aviona.

PANTHEON KONFERENCIJA 2024