AZERBEJDŽAN OSVOJIO DIJELOVE NAGORNO KARABAHA

Azerbejdžan je u sukobu s armenskim snagama osvojio nekoliko lokacija u Nagorno Karabahu, objavile su obje strane i vlasti te sporne regije.

Azerbejdžan je uspio preseliti bojišnicu dublje u regiju sukoba, priopćio je Arajik Harutjunjan, regionalni čelnik Nagorno Karabaha.

Armenska vojska potvrdila je da su se Azerbejdžanci uspjeli probiti u nova područja, što je prvi put da Jerevan priznaje vojno napredovanje svojih neprijatelja.

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev na svom Twitter profilu je objavio da je osvojeno osam sela.

Baku je objavio da je azerbejdžanska vojska sveukupno osvojila 45 mjesta u Nagorno Karabahu, što je armenska vojska prvotno negirala.

Azerbejdžan je proteklih godina jačao svoju vojsku

Azerbejdžanska državna televizija prikazala je ljude na ulice kako slave uz vatromet.

Armenija je od početka sukoba 27. septembra izvijestila o nekoliko stotina poginulih, dok Azerbejdžan ne otkriva taj broj, ali je objavio da su poginula 43 civila.

Alijev je za tursku televiziju Haber Turk kazao kako se vojna ofenziva njegove države nastavlja, više puta se požalivši da mirovni pregovori u protekla tri desetljeća nisu doveli do mirnog rješenja spora oko te regije.

Azerbejdžan je proteklih godina jačao svoju vojsku i više puta ponavljao da će osvojiti Nagorno Karabah silom. Alijev je naglasio i da će Turska, saveznica Azerbejdžana, igrati veću ulogu u pronalasku rješenja za sukob.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE