AZERBEJDŽANSKA VOJSKA UNIŠTILA ARMENSKE TENKOVE I ARTILJERIJU

Azerbejdžanska vojska nanijela je gubitke armenskim snagama, koje su tokom noći otvorile vatru na azerbejdžanske vojnike i naselja na različitim područjima, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz Ministarstva odbrane Azerbejdžana navedeno je da su sukobi nastavljeni uglavnom na području Agdere, Aghdama, Hojavenda i Gubadlija.

Armenske snage, koje su ozbiljno pogođene u posljednja 24 sata, morale su se povući s nekih položaja zbog ljudskih gubitaka i uništene vojne opreme.

Azerbejdžanska vojska uništila je tenk, haubicu, minobacače i kamion pun municije.

Iz Ministarstva je navedeno da je situacija pod kontrolom azerbejdžanske vojske.

U armenskim napadima na azerbejdžanska naselja do sada su život izgubila 93 civila, a 407 je ranjeno.

Državno tužilaštvo Azerbejdžana objavilo je izvještaj o civilnim žrtvama u napadima armenskih snaga od 27. septembra do 9. novembra.

Prema ovim podacima, u pomenutom periodu poginula su 93 azerbejdžanska civila, a 407 je ranjeno.

Također, u armenskim napadima je uništeno ili teško oštećeno 3.326 kuća, 120 stanova i 504 javne zgrade.

Armenske snage su 27. septembra započele nove napade na naselja i vojne položaje Azerbejdžana, a azerbejdžanska vojska je odgovorila operacijom s ciljem oslobađanja okupiranih regija.

Od 1991. godine armenska vojska ilegalno okupira Nagorno-Karabah i sedam susjednih regija koje su međunarodno priznati teritorij Azerbejdžana i čine petinu ukupne teritorije te zemlje.

Četiri rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i dvije rezolucije Generalne skupštine UN-a, kao i mnoge međunarodne organizacije, zahtijevaju povlačenje okupatorskih armenskih snaga iz Nagorno-Karabaha i još sedam okupiranih azerbejdžanskih regija.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NOVI LIDER FRANCUSKE DESNICE NE KRIJE SIMPATIJE PREMA TRUMPU: MOJE SRCE...

0
Predvodnik liste francuskog Nacionalnog skupa i čovjek kojeg mnogi smatraju liderom desnice u ovoj zemlji Jordan Bardella govorio je o brojnim geopolitičkim temama te se dotaknuo i izbora u SAD-u.