BACANJEM BIJELIH RUŽA U RIJEKU U FOČI OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV SEKSUALNOG NASILJA NAD ŽENAMA U RATU

Foča je grad gdje međunarodno pravosuđe nije presudilo genocid, ali sve što karakteriše genocid počinjeno je u ovom gradu.

Procjenjuje da je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu silovano i seksualno zlostavljano više od 20.000 žena. U Foči je danas obilježen Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u sukobu.

Polaganjem cvijeća, upućenim porukama, monolozima i obraćanjima, bacanjem bijelih ruža u rijeku Čehotinu, obilježen je još jedan 19. juni, Međunarodni dan borbe protiv seksualnog zlostavljanja u sukobu.

Nekoliko stotina prisutnih, a među njima i članice Udruženja “Žene u crnom” prisustvuju 30. godišnjici.

Foča je kažu mjesto koje se personificira sa stravičnim silovanjima i zvjerstvima od strane srpskog agresora. Cijeli događaj prate pripadnici EUFOR-a koji ujedno rade i monitoring. Prisutnima su se obratila Midheta Kaloper, predstavnica Udruženja žrtava rata Foča 92-95 koja je kazala da je na ovom mjestu, dvorana Partizan, seksualno nasilje izvršeno nad osobama od 11-70 godina.

Videoporuku povodom Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u sukobu, poslala je predsjednica evropskog parlamenta Roberta Matsola. Ona je kazala da se ove godine obilježava 20 godina od prvih presuda Međunarodnog suda za seksualno nasilje. Ovo je najveći zločin poslije genocida, dodaje.

(Emerin Ahmetašević)

Hayat
Hayat

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.