BACILI SUMNJU: RAK DOJKE POVEZAN S UPOTREBOM POPULARNIH LIJEKOVA

Žene u postmenopauzi koje koriste lijekove za snižavanje pritiska koji se nazivaju blokatori kalcijskih kanala mogu imati veći rizik od razvoja raka dojke, pokazuje novo istraživanje.

Isto tako, dr. Li je upozorio da rezultati pokazuju povezanost između blokatora kalcijskih kanala i raka dojke, ali ne dokazuju da uzrokuju rak dojke.

Blokatori kalcijskih kanala uključuju amlodipin (Norvasc), diltiazem (Cardizem LA, Tiazac), isradipine (DynaCirc CR), nikardipin (Cardene SR), nifedipin (Procardia, Procardia XL, Adalat CC), nisoldipine (zularna) i verapamil (Calan, Verelan , Covera-PM). Patricia Coogan, autorica popratnog uvodnika za ovu studiju, složila se da ovo istraživanje ne bi trebalo navesti žene da prestanu uzimati lijekove.

  • Ovo je dobra studija, ali to ne znači da liječnici trebaju prestati propisivati blokatore kalcijskih kanala – rekla je prof. Coogan sa Sveučilišta u Bostonu.
Pixabay

U sklopu nove studije pokazalo se da žene koje koriste blokatore kalcijskih kanala više od 10 godina imaju dva i pol puta veći rizik od razvoja raka dojke od žena koje ne uzimaju ove lijekove, zaključili su istraživači.

Razlog povezanosti blokatora kalcijskih kanala i raka dojke je nejasan, rekao je dr. Lee, prenosi Net.hr.

Ostali lijekovi za pritisak, kao što su diuretici ili beta-blokatori, nisu bili povezani s povećanim rizikom od raka dojke.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

LIVERPOOL ODUSTAO OD XAVIJA ALONSA: POZNATO KO BI MOGAO ZAMIJENITI KLOPPA

0
Čelnici Liverpoola izgubili su strpljenje i digli ruke od Xabija Alonsa te je sada Španac definitivno neće sjesti na klupi ekipe sa Anfielda.