BAJROVIĆ: RUSIJA JE APSOLUTNA PRIJETNJA, ČINI SVE ŠTO JE U NJENOJ MOĆI DA NAŠKODI KOSOVU

Rat Rusije protiv Ukrajine primorava sve evropske zemlje da preispitaju svoje strateške i vojne odnose.

Za Kosovo, agresija ruskog predsjednika Vladimira Putina potvrđuje uvjerenje da mu je potrebno snažnije partnerstvo sa Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima.

„Predsjednik Vučić je rekao da je Srbija, za razliku od Kosova, primjer kako treba tretirati manjine“, rekao je Kurti novinaru Washington posta. Dodao je pomalo sarkastično: „Rekao sam: ‘Onda da vidimo kako se Srbija odnosi prema manjinama, pa ću moći da ponovim model na Kosovu.’ A onda se jako naljutio jer sam rekao: ‘Hajde da uradimo tu stvar reciprociteta.’ ”

Podrška Kremlja Srbiji snažan je podsticaj Vučiću da održi status kvo.

Kosovo je plodno tlo za online  kampanje dezinformisanja zbog slabe regulative i skoro nepostojećih zakona o kleveti, a izvještaji sugerišu da su ruske dezinformacije pokušale da potkopaju angažman Kosova sa Zapadom i podstaknu srbijanske narative o vladi.

  • Rusija je apsolutna prijetnja, čini sve što je u njenoj moći da naškodi Kosovu“, rekao je novinari Washington posta Reuf Bajrović, saradnik na Institutu za vanjsku politiku i bivši federalni ministar energije, rudarstva i industrije.
  • Usporen je zbog herojskih napora Ukrajine da se odbrani. … Dokle god Ukrajina stoji, ne moramo se brinuti o tome u skorije vrijeme, ali prijetnja ostaje, kazao je Bajrović za Washington post.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.