BAKLAVA SVIH BAKLAVA!!! SOČNA I TAKO DOBRA DA SE NAPROSTO TOPI U USTIMA

Sastojci:

  • 3x 400g tankih kora za baklavu
  • 1 kg oraha
  • 5-6 kašika šećera
  • 400g maslaca
  • 100ml ulja

Za agdu:

  • 2kg šećera
  • 3 kriške limuna
  • voda

PRIPREMA:

Orahe samljeti, a jednu četvrtinu ostaviti krupnije. Dodati im šećer i sve dobro izmješati.

Maslac i ulje otopiti u šerpici i pokupiti pjenu. Držati stalno na vrućoj ringli, a pritom paziti da ne promijeni boju.Važno je da se kore prskaju vrućim maslacem jer baklava bude hrskavija.

Uzeti veliki duboki pleh od rerne i prema njemu isjeći kore. Ostaviti jedno sedam-osam kora i pokriti ih folijom da se ne suše.

Pleh pomastiti maslacem i početi slagati baklavu,tako što redamo pet do šest kora i svaku poprskamo mješavinom ulja i maslaca. Pospemo tri do četiri kašike oraha po složenim korama. Ponovo jednu koru složimo pa pomastimo maslacem i stavimo drugu koru pa i nju pomastimo. Na treću koru idu opet orasi bez maslaca.I tako dok ima kora.

Kada smo potrošili orahe i kore radimo završni sloj od kora koje smo ostavili na početku. U zdjelicu uspemo vode i malu kašikicu ulja i četkicom mažemo svaku koru i slažemo ih jednu na drugu. Kako stavimo koju lagano ih rukama pritisnemo i opet kora pa voda i tako dok se ne potroše.

Tako složenu baklavu pažljivo izrežemo na željene komade i lagano kašikom prelijemo sa ostatkom maslaca i ulja da sva bude fino natopljena. Pečemo je u prethodno zagrijanoj rerni na 170 stepeni dva sata.

Kada je baklava stavljena u rernu kuhamo agdu. Šećer istresti u duboku šerpu i nasuti vode dva prsta iznad šećera. Dodamo i kriške limuna i na jakoj vatri pustimo da zavrije. Odmah smanjimo temp. na srednje i kuhamo još 15 minuta. Ugasimo ringlu i neka agda stoji na njoj dok se baklava ne ispeče.

Ispečenu baklavu izvadimo iz rerne i ostavimo da se hladi 10 minuta. Kutlačom za supu sipamo agdu po baklavi. Prvo tri kutlače pa ostavimo da upije, pa opet tri i da upije. Sve to radimo polako u tankom mlazu.

Opet je zalijemo i to u količini da nam ostane jedna trećina agde. Tada baklavu vratimo u rernu koja je još mlakasta.

Neka tu odstoji jedan sat. Na kraju je zaliti preostalom agdom.Ostaviti je na sobnoj temp. da se potpuno ohladi. Kada je ohlađena prekriti je folijom i neka prenoći van frižidera. Tek sutradan je spremite u frižider.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

TOKOM VIKENDA U IMPORTANNE CENTRU VAKCINISANO 526 OSOBA

0
U okviru pojačane kampanje za vakcinaciju građana protiv Covid-19, Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo organizirao je akciju "Vakcinacija prema građanima".