BALKANAC GAJI NAJLJUĆE PAPRIKE NA SVIJETU: OTVORE SE SINUSI I MOLIM DA ŠTO PRIJE PROĐE

Desetak najljućih vrsta paprike na svijetu, porijeklom iz Indije, Azije, Sjeverne i Južne Amerike, posljednjih pet godina rastu i na imanju Aleksandra Tanića iz Niške Banje u Srbiji. Ovaj momak, bez prethodnog iskustva u poljoprivredi, uzgaja paprike od kojih pravi ekstremno ljute sosove sa ukusom vanile, čokolade, šljive i drugih dodataka, i to po receptima koje sam osmišljava.

Ekipa Anadolije zatekla ga je u plasteniku koji je, zbog visokih temperatura ove jeseni, pun roda čak i početkom novembra. Berba za kraj sezone je u planu, a u pomoć će priskočiti cijela Aleksandrova porodica.

Posao koji je sve uspješniji, kako kaže, započeo je iz čiste radoznalosti.

  • Ideja je došla dok sam jednom sjedio s prijateljima. Saznali smo za te ekstremno ljute paprike, a svi smo već bili ljubitelji ove domaće i odmalena jedemo ljuto, pa smo se pitali da li stvarno postoji nešto toliko ljuće nego što mi znamo kao maksimum ljutine- govori Aleksandar.

Naručio je sjeme iz inostranstva samo da bi zadovoljio svoju radoznalost. Desetak sadnica preraslo je u stotinu, a njihov rod je nadmašio Aleksandrova očekivanja. Pošto je bilo nemoguće svu tu papriku pojesti, nekadašnji elektrotehničar rešio je da od nje napravi sos. Danas ima svoj prepoznatljivi brend – „Taniero“.

  • Igrao sam se riječima, pa je naziv nastao od mog prezimena Tanić i naziva za papriku ’habanero’. Recepti su iz moje glave, ali je osnova kečap koji su kuhale majka i baka. Njega smo svi mnogo voljeli da jedemo i ja sam iskoristio tu osnovnu recepturu, ubacio dosta paprike i začine. Tako je nastao moj prvi proizvod koji sam nazvao Prvi ljuti sos-priča Aleksandar.

Počeo je sa tri proizvoda i zatim proširio spektar, pa njegovi sosovi danas imaju dodatke kruške, vanile, šljive, čokolade…

  • Ni u jedan proizvod ne dodajem nikakve vještačke dodatke, aditive. Pasterizujem prirodnim putem, to je prirodni način konzerviranja kuhanjem, a smišljam i druge recepte. Na primjer, za sljedeću sezonu sam posadio dva ara jagoda, njih ću prvi put upotrijebiti za sos koji ću posvetiti svojoj baki Jagodi- kaže Aleksandar.

Dva i po ara plastenika žute se i crvene od vrsta kao što su „trinidad moruga škorpija“, „karolina riper“, „big black mama“, raznih „habanero“ paprika, ali i njihovih kombinacija koje i Aleksandra često iznenade.

  • Interesantno kod tih paprika je što se one i međusobno oprašuju. Ne trudim se da zadržim vrstu jer je to nemoguće, morao bih da gajim samo jednu u zaštićenom prostoru bez drugih u blizini da bih bio siguran da je to ta. Međutim, veoma je intresantno kad čekaš da rodi plod i onda ispadne kombinacija biljaka u okolini, pa od jedne dobije boju, od druge teksturu, od treće oblik, a ljutina nekad bude skupina sve tri zajedno, pa bude baš, baš ljuta- priča Aleksandar.

Ukrštanjem donedavno najljuće paprike „karoline riper“ i još jedne vrste čiji naziv nije objavljen nastala je nova najljuća paprika na svijetu „pepper x“. Ovo je prije dva mjeseca zvanično proglašeno u Ginisovoj knjizi rekorda.

  • Eto, nju još uvek nemam, ali potrudiću se da je nabavim- kaže Aleksandar.

Prema Ginisovom saopštenju, „pepper x“ ima 2.69 jedinica na Skovilovoj skali kojom se mjeri jačina ljutine.

  • Naša prosječna zelena paprika je 30 hiljada ljutine, dok karolina riper ide do dva miliona. Ove sve ostale su preko milion skovila, možda je ’habanero’ 500-600 hiljada. Sve vrste od preko miliona su toliko ljute da ne znaš da li su one milion, milion i po ili dva miliona-objašnjava Aleksandar.

Kaže da čili paprika, ukoliko se jede umjereno, popravlja raspoloženje i zdravlje.

Foto: Anadolija
  • Iako se oljute, ljudi se nasmiju, to ih iznenadi, pa im stavlja osmijeh na lice. Ali ukoliko se pojede cijela paprika… Ja sam ih u početku jeo, ali više nema potrebe da izlažem tijelo tom osjećaju. To ti otvori sinuse, nos, oljutiš se i moliš u sebi samo da što prije prođe- priča Aleksandar.

Sve što o proizvodnji čili paprika zna naučio je sa interneta. Pošto, kako se uvjerio, tu ima i dosta beskorisnih informacija, savjete o uzgoju rado dijeli svima.

  • Ko voli ljuto, može da me nađe. U Niškoj Banji ovde mogu da me posjete, uvijek sam raspoložan da zainteresovane ljude, potencijalne mušterije, dočekam na svom gazdinstvu, poslužim ih, oljutim ih, ispričam im neku priču, kažem šta ih zanima-govori Aleksandar.

Ovaj uzgajivač paprika zainteresovane poziva da mu se jave preko naloga „Taniero hot sauce“ i „Taniero ljuti sos“ na društvenim mrežama. Planira da iz godine u godinu širi proizvodnju i jednog dana iz malog proizvođača preraste u izvoznika autentičnih ljutih sosova.

(Anadolija)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

DJEVOJČICA (4) UMRLA NAKON ŠTO SU JE PRETUKLI ROĐACI? SVE SE...

0
Četvorogodišnja djevojčica iz Đakovice preminula je jučer u bolnici u Prištini (Kosovo) pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima, ali se sumnja da je podlegla povredama koje su joj nanijeli rođaci.