BAŠ OPASNA NAVIKA: NAKON OVOG VIDEA VIŠE NEĆETE KORISTITI MOBITEL U VOŽNJI

Lexus je zorno pokazao koliko je opasno koristiti mobitel u vožnji.

Prema podacima Američke agencije za sigurnost u prometu (NHTSA – National Highway Traffic Safety Administration), potrebno je prosječno 4,6 sekundi da bi vozač provjerio poruku na mobitelu.

A upravo toliko traje i iznenađenje koje je Lexus priuštio vozačima.

Lexus im je priredio pravi šok. Naime, Lexus NX je dobio elektrokromatski vjetrobran, a onda je bez ikakve najave u vožnji odlučio u potpunosti zatamniti staklo i vozača učiniti praktički slijepim. I to na točno 4,6 sekundi kako bi praktično osjetio koliko dugo traje to posezanje za telefonom.

Voze li brzinom od 88 kilometara na sat, to znači da će u tih pet sekundi prijeći čak 113 metara.

Nakon ovog videa, definitivno ćete se zamisliti i, vjerujemo, dobro promisliti kad budete idući put u vožnji posegnuli za mobitelom kako biste pročitali poruku.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

U FEDERACIJI BIH VIŠE OD 24.000 SAOBRAĆAJNIH NESREĆA U 2023. GODINI

0
Tokom 2023. godine na cestama u Federaciji BiH dogodilo se 24.300 saobraćajnih nesreća , što je za 13,9 posto više u odnosu na 2022. godinu.