BAŠTE SIJE KO NIKADA SIJAO NIJE: PROLJETNA SJETVA U DOBA KORONE

Ovogodišnja proljetna sjetva druga je od kada traje pandemija koronavirusa.

Kasni aprilski mrazevi minulih dana nisu pokolebali Gradiščane da zasiju skoro svaki kvadratni metar zemljišta.

Anton Saček iz Bok Jankovca odlučio je da i ove godine zasije povrće u neposrednoj blizini savske obale.

  • Ko zna do kada će ova nevolja oko korone potrajati. A kada sebi obezbijedimo krompir, grah, paradajz, papriku i luk, sve je lakše. Bilo je i težih vremena pa se preživjelo. Zemlja nas neće nikad izdati, zato sijem svaki slobodni kvadrat – rekao je Saček.

Zanimljivo je da se bašte siju i u gradskom području. Vrijedni Hisećani zasijali su krompir, a za baštu im je poslužila nekadašnja ledina.

  • Ljudi su razmislili da im je isplativije gajiti povrće nego kositi travu i korov, pogotovo ambroziju. Iz bašte se uvijek može spremiti ručak – rekao je Enes Fišeković, mještanin naselja Hisete u Bosanskoj Gradišci.

Slično je i u ostalim bosanskogradiškim naseljima, gdje se proljetna sjetva odvija na otvorenom i u plastenicima.

Gradiščani su ozbiljno shvatili probleme usljed pandemije koronavirusa, pa sjetvom nastoje da poprave kućni budžet i eliminišu mogućnost nestašice prehrambenih artikala. šođe Avaz.ba.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

MILANOVIĆ SCHMIDTA OKARAKTERISAO KAO ‘KOLONIJALNOG GOSPODARA’

0
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović sinoć je dao intervju za hrvatsku televiziju RTL, gdje je, između ostalog komentarisao i posljednji potez visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta - nametanje tehničkih izmjena Izbornog zakona.