BAVARSKA VEĆ UVELA OBAVEZNO NOŠENJE VISOKOKVALITETNIH ZAŠTITNIH MASKI FFP2

Njemačka vlada proširila je danas ponudu besplatnih visokokvalitetnih zaštitnih maski FFP2 na 34.1 milijun građana umjesto prvotno planiranih 27 miliona, prvenstveno za rizične grupe.

Vlada je ponudu proširila prema procjeni društava za zdravstveno osiguranje, rekao je ministar zdravstva Jens Spahn.

Građani visokog rizika, primjerice osobe starije od 60 godina i one s kroničnim bolestima, mogu u ljekarnama podići 12 maski tipa FFP2 uz predočenje vaučera koji će biti poslani idućih dana. Za svaku masku država izdvaja po dva eura.

Maske FFP2 štite osobu koja je nosi kao i druge zaštitne maske, ali ne osigurava stopostotnu zaštitu od infekcije.

Kako raste zabrinutost zbog širenja novog, mutiranog soja, njemačka kancelarka Angela Merkel u utorak razgovara s premijerima 16 saveznih pokrajina o novim mjerama.

U igri je i zabrana noćnog kretanja, kompletno zatvaranje društvenog i privrednog života u trajanju od tri sedmice, policijski sat i obvezno nošenje maski FFP2 umjesto običnih u sredstvima javnog prijevoza.

U ponedjeljak je Institut Robert Koch za kontrolu bolesti potvrdio 2.04 miliona zaraženih te 46.633 umrlih s dijagnosticiranim covidom-19.

Broj novozaraženih je u ponedjeljak 7141, a broj umrlih 214. Brojke su uobičajeno niže u ponedjeljak zbog manjeg broja testiranja.

Bavarska već uvela strože mjere

U saveznoj pokrajini Bavarskoj od ponedjeljka su već na snazi dodatne mjere obveze nošenja maski FFP2 i zabrane noćnog kretanja.

Premijer ove pokrajine Markus Soeder apelirao je i na premijere ostalih saveznih pokrajina da uvedu strože mjere.

  • Mislim da je besmisleno da se dogovorimo o nekim mjerama koje onda pola (saveznih) pokrajina ne uvede”, rekao je Soeder za TV stanicu ARD.

U slučaju uvođenja obveze nošenja maski FFP2 oporbena stranka Zeleni zatražila je subvencije za siromašnije slojeve građana. Ove maske se još od prosinca besplatno dijele starijima od 60 i ugroženim grupama.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.