BBC O AJVARU: VEGANSKI KAVIJAR S BALKANA

Ono što je hummus u arapskom svijetu, ajvar je na Balkanu, objašnjava autorica BBC-jevog članka Ajvar: The vegan 'caviar' of the Balkans.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako ste se pitali kako je došla do riječi kavijar, odgovor je vrlo jednostavan.

Kako ona sama objašnjava, ajvar dolazi od turske riječi havyar, što znači kavijar. Prema nekim teorijama, ime je dobio jer su paprike i ulje bili prilično skupe namirnice u Beogradu u 19. stoljeću, pa su ajvar vlasnici kafana na jelovnicima nazivali kavijarom od rog paprika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas su te namirnice, kaže autorica članka, vrlo povoljne. Pa, nismo baš sigurni koliko se u zadnjih par mjeseci možemo složiti s njom. Iako i dalje traje rasprava čije je ajvar izvorno jelo, jedno je isto – uvijek se pravi u kasnu jesen, u septembru ili oktobru, govori Lidija.

Ako prošle godine niste napravili zalihe pa sad jedete onaj kupovni, nikako nemojte propustiti ove jeseni napraviti koju teglicu ovog slasnog namaza od paprika koji se na Balkanu jede uz sve, od doručka do večere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli tekst BBC-ja pročitajte OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE