BBI VIJESTI: ELEKTROPRIVREDA BIH U PRVIH ŠEST MJESECI 2021. OSTVARILA DOBIT OD 45 MILIONA KM

Zračni promet iznad Bosne i Hercegovine bilježi značajan porast u odnosu na prošlu godinu, kada je zbog pandemije  i restriktivnih mjera većina letova u svijetu bila obustavljena.

Dostupni podaci govore da bismo u augustu mogli imati 80% prometa iz predpandemijske 2019. godine, kazao je direktor BHANSE Davorin Primorac.

U septembru se očekuje približno 84% prometa ostvarenog u septembru 2019. godine. Analize koje je radila BHANSA pokazuju i da bi u prvih 10 dana oktobra ove godine moglo biti ostvareno gotovo 95% prometa ostvarenog u istom periodu 2019. godine.

Elektroprivreda BiH ostvarila je u prvom polugodištu ove godine  45 miliona KM neto dobiti. To je veliki rast u odnosu na 15 mil KM zarade iz prvog polugodišta prošle godine.Poslovni prihodi porasli su na 532 mil KM, u odnosu na 527 miliona iz prvog polugodišta lani. Poslovni rashodi smanjeni su s 484 na 466 mil KM, što je bilo ključno za rast zarade. Dobit od poslovnih aktivnosti porasla je s 43 na 65 mil KM.

Mjesec nakon otvaranja baucentra u Bihaću gračanička kompanija Zeka-Comerc svoju novu poslovnu jedinicu otvara u Cazinu. Radi se o drugom Zeka baucentru na području Unsko-Sanskog kantona koji je ujedno i 8. u Bosni i Hercegovini. Popunjeno je četrdeset radnih mjesta, a iz Zeka-Comerca kažu da za njih ovaj milionski projekat predstavlja izazov, kao i prethodni, ali da je ovo prvi baucentar na kojem su radili na ovakav način. Osim osam baucentara, Zeka-Comerc posjeduje transport u Bosni i Hercegovini sa stotinu voznih jedinica, transport u Sloveniji s 20 kamiona, vlastiti proizvodni metalni pogon, te se bavi prodajom nafte i naftnih derivata.

Video pogledajte OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.