BBI VIJESTI: SBF START-UP CHALLENGE, PROJEKT TAKMIČENJA MLADIH U POSLOVNIM IDEJAMA

SBF Start-up Challenge je projekt takmičenja mladih u poslovnim idejama, a nagradni fond bit će viši od 200 hiljada KM.

Cilj ovog projekta jeste ohrabriti mlade ljude da se takmiče u znanju, te popularizirati poduzetništvo i promovisati pozitivne vrijednosti.

Elma Agić Šabeta, direktor sektora za kontrolu rizika BBI banke kazala je da je SBF Startap challenge radionica projekat koji je ustavri dio SBF Challengea kojeg BBI banka organizuje u saradnji sa Hayat TV.

  • Radi se o takmičenju u predstavljanju poslovnih ideja za mlade ljude iz BiH. A ova radionica je organizovana uz pomoć Konrad adnor fondacije. U radionici će učestvovati 20 učesnika koji su pobjednici i učesnici SBF Startup challengea – kazala je.

Sven Petke direktor “Konrad Adenauer stiftung” u BiH istaknuo je da su startapi su velika prilika za BiH.

  • Oni su prilika kako za ovu zemlju, tako i ljude koji su osnivači tih projekata. Mi smo fondacija koja želi podržati ideje inovativnost i veoma smo sretni što smo uključeni u ovaj proces. Organizacija jednog ovakvog seminara je značajna zbog toga što takve ljude zaista treba maksimalno podržati – istaknuo je.

Agić Šabeta je dodala da je na Start-up challengeu prezentovano 40 poslovnih ideja.

  • Bilo je 13 pobjednika iz 13 emisija, te je na osnovu toga formirano osam novih kompanija. Upute, ali i savjete mladim poduzetnicima dat će vodeći stručnjak iz oblasti start-upa Danijel Bartel, koji je, kako kaže, zadovoljan što je tu i što ima priliku svoje iskustvo prenijeti na nove generacije biznismena – poručuje.

Danijel Bartel stručnjak iz oblasti Start up-a je kazao da će se govoriti o timu i njegovom cilju.

  • O onome što želimo postići i kako treba szurađivati. Kako komunicirati pravilno i pronaći prave uloge kako bi tim imao dobru podlogu za ideje. Sutra ćemo razgovarati o idejama i kako ih možemo testirati na tržištu veoma brzo kako bi se uštedio novac. Vi možda mislite da vam je potrebno mnogo novca, ali nije tačno. Na startu možete uraditi mnogo toga besplatno, testirati mnoge stvari prije nego napravite pravi proizvod. Na početku ne morate tražiti novac jer možete dosta uraditi i bez toga. Mladi koji imaju priliku biti ovdje su ponosni na svoj rad koji ih je dodatno promovisao, ali će i stručni savjeti biti od velike važnosti, jer smatraju da, ukoliko se novcem ne zna upravljati, od njega nema mnogo koristi – kazao je Bartel.

Martina Pehar, pobjednica prve emisije druge sezone Start up Challenge-a je naglasila da je ovaj projekat je nama bio ogroman vjetar u leđa, nakon pobjede na SBF Start up challengu.

  • Otvorili smo još dvije učionice i sada djelujemo na tri lokacije i naša škola matematike broji nešto više od 150 učenika – istaknula je.

Amina Bečić, voditeljica poslovne zajednice u centru “Nahla” je kazaoa da vjeruje da na ovim primjerima možemo mnogo da naučimo.

  • Mi jesmo zemlja u razvoju ali to znači da možemo da vidimo neke dobre prakse koje se dešavaju vani i da pogledamo da li možemo da ih uspješno primijenimo na ovim područjima. Upravo BE Created je jedna takva platforma, nešto što postoji na našim tržištima, ali evo implementirali smo je u BiH i vidjeli da funkcioniše. Veoma je važno, ističu organizatori, motivisati univerzitetski obrazovane ljude u BiH kako bi se uključili u ove aktivnosti, podići svijest, te ih navesti da unovče svoje znanje kroz vlastite poduzetničke kreacije. U trećem serijalu bit će pet emisija, a Hayat TV će i ove sezone biti dio Start-up Challengea i podržati mlade u ostvarivanju njihovih snova – kazala je Bečić.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

VELIKI NEREDI U TIRANI: DEMONSTRANTI PALE ZGRADE, POLICIJA MORALA DA INTERVENIŠE

0
Opozicija je danas u glavnom gradu Albanije Tirani organizovala proteste protiv rukovodstva grada, a u jednom momentu sve je postalo nasilno.