BEBA SE ZARAZILA U MATERICI, DOKTORI U ŠOKU: POTVRĐEN PRIJENOS KORONE NA NOVOROĐENČE

Francuski doktori prijavili su, kako se vjeruje, prvi slučaj prenošenja koronavirusa sa majke na dijete u materici.

Novorođeni dječak je razvio je infekciju mozga samo nekoliko dana od rođenja, a stanje je nastalo nakon što je virus prešao preko placente i zarazio ga u materici. Beba se sada polako oporavlja.

Brojne studije pratile su novorođenčad sa Covidom-19, ali se do sada nije mogla isključiti mogućnost da su se bebe zarazile tokom ili ubrzo nakon porođaja.

  • Nažalost, u ovom slučaju nema sumnje o prenosu virusa preko placente. Ovo nije uobičajen slučaj, ali je sada jasno da se to može dogoditi – rekao je Danijel De Luca, pedijatar u bolnici u Parizu.

Majka (23) je primljena u bolnicu 24. marta u trećem tromjesečju sa visokom temperaturom i jakim kašljem. Ubrzo je test pokazao da je pozitivna na koronavirus.

Tri dana po dolasku u bolnicu ultrazvuk je pokazao da je potreban hitan carski rez. Beba je odmah izolovana u neonatalnom odjeljenju intenzivne njege i inkubirana.

Testovi bebine krvi i tečnosti izvađene iz pluća otkrili su prisustvo koronavirusa, ali su isključili druge virusne, bakterijske i gljivične infekcije. Opsežniji testovi otkrili su da se virus iz majčine krvi proširio na posteljicu, gdje se razmnožio i izazvao upalu koja je prešla na bebu.

  • Razlog zbog koga to nije ranije otkriveno je to što vam je potrebno puno uzoraka. Potrebna nam je krv majke, novorođenčeta, iz pupčane vrpce, posteljica, amniotska tečnost, a to je jako teško prikupiti u jeku pandemije i vanrednim okolnostima – objasnio je De Luca.

Kako je dodao, sumnjivih slučajeva je bilo i ranije, ali niko nije imao priliku da sve ispita i provjeri patologiju posteljice, prenosi “Guardian”.

Najviši nivo virusa pronađen je u placenti koja je bogata istim receptorima koji se nalaze i u plućima, a koje virus koristi za invaziju na ljudske ćelije.

Iako se beba u početku činila zdravom, trećeg dana je postala razdražljiva i počela je loše da jede. Pokazala je neurološke simptome koji se vezuju za meningitis, a daljom pretragom su otkriveni znakovi glioze, nuspojave neuroloških povreda koja može dovesti do ožiljaka u mozgu.

U vrijeme kada je dječak rođen, nije bilo kliničkih uputstava o postupanju sa zaraženim bebama. Ljekari su razmotrili primenu remdesivira, antivirusnog lijeka, ali pošto se beba postepeno oporavljala bez pomoći, nisu uključeni određeni lijekovi. De Luca je rekao da je sada stanje bebe „skoro normalno“.

  • Loša vijest je da u ovom slučaju činjenica virus može da dopre do bebe i izazove simptome. Dobra vijest je da se na kraju beba oporavila. Ona je klinički dobro – rekao je on.

Upitan da li bi trudnice trebalo da budu posebno oprezne u vezi sa socijalnim distanciranjem i pranjem ruku, kako bi umanjile rizik od infekcije, De Luca je rekao da je to pitanje zdravog razuma, bilo da ste trudni ili ne.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

AUTOBUS S HODOČASNICIMA PAO S LITICE U JAR-U, POGINULO 45 LJUDI:...

0
Južnoafričko ministarstvo saobraćaja danas je objavilo kako je 45 ljudi poginulo, a jedna je osoba povrijeđena u autobuskoj nesreći blizu Mamatlakale u sjevernoj pokrajini Limpopo.