BEBE SU SIGURNE: MAJČINO MLIJEKO NE PRENOSI KORONAVIRUS

Majčino mlijeko je sigurno i ukoliko je majka zaražena covidom-19 virus se dojenjem neće prenijeti na bebu, pokazalo je istraživanje odjeljenja za neonatologiju Univerziteta u Torinu.

Mikrobiološke analize su pokazale da se koronavirus ne prenosi sa majke na bebu, što je veoma važno, kaže profesor David Lembo, koji je rukovodio istraživanjem.

On je naveo da se već nekoliko godina ispituje antivirlano dejstvo majčinog mlijeka i dodao da su sada otkrivene nove komponente koje mogu novorođenče da štite od viroznih infekcija.

  • Iz toga razloga, izuzev u posebnim slučajevima, savjetujemo majkama da doje svoje dijete, jer je to jedan od važnih izvora zdravlja i jačanja imuniteta za bebu – kaže Lembo.

Rezulati istraživanja su objavljeni u internacionalnom naučnom časopisu Granice u pedijatriji (Frontiers in Pediatrics) i dodatno potvrđuju preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (OMS) da čak i majke koje su zaražene koronavirusom mogu i treba da nastave sa dojenjem svoje bebe, uz poštovanje higijenskih mjera zaštite kao što je nošenje zaštitne maske, pranje ruku, čišćenje i dezinfekcija površina i predmeta koje se koriste.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE