BEĆIROVIĆ PORUČIO SATTLERU: OD NAREDNOG VISOKOG PREDSTAVNIKA OČEKUJEM DA DJELUJE OZBILJNO

Delegat u Domu naroda BiH Denis Bećirović ocijenio je neopreznom i opasnom izjavu šefa Delegacije EU u BiH Johanna Sattlera o postepenom gašenju OHR-a.

U razgovoru Bećirović kaže da nije vrijeme za neke površne i neozbiljne izjave koje nemaju svoje utemeljenje u Dejtonskom mirovnom sporazumu.

  • Ovakve izjave vrlo su štetne i opasne za državu BiH i one samo mogu ohrabriti separatističke snage koje mogu donijeti destabilizaciju, ne samo u BiH, već i u regionu – rekao je Bećirović.

Podsjeća da je Aneks 10 neodvojivi i sastavni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma, dok je visoki predstavnik u BiH, upravo u skladu s tim aneksom, zadužen da nadzire implementaciju i olakša provođenje tog sporazuma.

Bećirović poručuje kako treba postepeno pristupiti, ne gašenju OHR-a, već separatističkih i destruktivnih politika u BiH, kao i otvorene blokade zakonske obaveze kretanja BiH ka punopavnom članstvu u NATO.

  • Treba postepeno težiti gašenju blokada na našem putu u EU, treba postepeno gasiti politike koje ne priznaju presude najviših svjetskih sudova, kao što je Međunarodni sud pravde – najviši pravni organ UN-a – napominje Bećirović.

Naš sagovornik ističe i kako treba postepeno gasiti politike koje slave presuđene ratne zločince, negiraju genocid ili holokaust, i otvoreno blokiraju državne organe BiH.

  • Na kraju krajeva, treba postepeno gasiti politike koje nam otvoreno poručuju da im je cilj rušenje BiH. Gospodin Sattler bi na to trebao staviti akcenat, a ne pozivati na gašenje OHR-a, jer je to, u ovim okolnostima, pozivanje na slabljenje države BiH i jačanje destruktivnih snaga – jasan je Bećirović.

Naglašava da je BiH Dejtonskim mirovnim sporazumom ipak dobila osigurače koji trebaju da čuvaju njenu nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet. A Aneks 10 nije slučajno ugrađen u taj sporazum.

  • Ako nema visokog predstavnika i Aneksa 10, neka nam i Sattler i drugi pomognu da vratimo legalne mehanizme zaštite države BiH koji su bili predviđeni legalnim Ustavom Republike BiH – potcrtava Bećirović.

Ovakvim izjavama, poput Sattlerovih, dodaje, zanemaruju se sve one opasnosti koje po BiH predstavljaju njene destruktivne snage, piše portal Vijesti.ba.

  • BiH ima strateške ciljeve, a to su punopravno članstvo u NATO savezu i u EU. To su, na kraju krajeva, i zakonske obaveze. BiH treba pomoći na tom putu, a ne davati bilo kakve izjave koje ohrabruju Milorada Dodika i druge destruktivne snage u BiH koje otvoreno rade na njenom rušenju. Neka nam Sattler odgovori koji su to mehanizmi države BiH ako Dodik opet krene organizirati neke nelegalne referendume – jasan je Bećirović.

Na kraju je kratko prokomentarisao i kakva su njegova očekivanja od narednog visokog predstavnika u BiH, ukoliko na tu funkciju umjesto Valentina Inzka bude imenovan Nijemac Christian Schmidt.

  • Od narednog visokog predstavnika očekujem da djeluje ozbiljno, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i da to bude jedna koordinirana akcija i SAD i EU, u smislu izgradnje funkcionalne BiH čije je mjesto u NATO-u i EU – zaključio je Bećirović.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.