Sastojci:
1 pakovanje kora za pitu,
1 kilogram jabuka (najbolje nakiselih),
100 grama šećera,
50 grama putera,
malo cimeta,
suho grožđe,
malo ruma ili mlijeka,
po želji sladoled od vanilije za služenje.
Piprema:
Kore poprskajte rastopljenim puterom, slažite jednu na drugu, pa na njih složite jabuke koje ste prethodno oljuštili i isjeckali na kockice veličine 1 centimetar. Posipajte šećerom, cimetom i suhim grožđem koje ste prethodno natopili u rum ili mlijeko.
Zarolajte i štrudlu položite u podmazanu tepsiju.
Izbockajte je čačkalicom ili zasijecite nožem na nekoliko mjesta po vrhu kako gornja kora ne bi popucala.
Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 30-40 minuta, dok kore ne dobiju zlatnu boju. Pustite da se malo ohladi, isijecite, pospite šećerom u prahu i poslužite uz sladoled od vanile.
Dodatni savjet:
Ako ne volite cimet ili suho grožđe, slobodno iz izostavite iz recepta. Po želji dodajte drugi začin koji volite ili štrudlu obogatite s malo sheckanih oraha, badema ili drugih orašastih plodova.
Uživajte!