BENIFEI: TRENUTNO NE ŽELIMO KOMENTIRATI POSTUPANJE HRVATSKIH POLICAJACA

Italijanski europarlamentarci i ambasador Italije u BiH Nicola Minasi nisu prilikom današnje posjete Bihaću i Unsko-sanskom kantonu (USK) željeli komentirati postupanje službenika hrvatske policije, koji su im onemogućili da se sami uvjere u situaciju i dešavanja na graničnom pojasu u rejonu Velike Kladuše i Bojne, gdje migranti i izbjeglice najčešće pokušavaju ilegalno preći u Evropsku uniju.

  • Nismo to očekivali i zato trenutno ne želim ništa više komentirati kada je u pitanju događaj u Hrvatskoj. O tome ćemo razgovarati i raspravljati u narednim danima”, izjavio je zastupnik u Evropskom parlamentu Brando Benifei.

Predstavnici italijanske delegacije naglasili su važnost ovakvog načina sagledavanja situacije na terenu, odnosno provjeru boravišnih i životnih uvjeta za migrante i izbjeglice u Bihaću, Velikoj Kladuši i Cazinu, te zajedničko traženje svima prihvatljivih rješenja.

  • Ne možemo biti zadovoljni s onim što smo vidjeli, uvjeti konkretno na lokalitetu Lipa su neprihvatljivi. Želimo pomoći, kako svim ovim ljudima u nevolji, tako i lokalnoj zajednici.  Ne smijemo zaboraviti da se tu radi o ljudskim životima. Zaista ćemo nastojati da našom posjetom i kasnijim djelovanjem budemo podrška i insistiramo na ravnomjernom raspoređivanju i prihvatanju odgovornosti za ove ljude. Kada to kažem, prvenstveno mislim na sve zemlje Evropske unije”, dodao je Benifei.

Premijer USK Mustafa Ružnić i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić europarlamentarcima iz Italije detaljno su prezentirali trenutnu situaciju i kompletan tok kompleksnog migracijskog procesa u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, piše FENA.

 Još jednom su izrazili spremnost i želju za svakim vidom saradnje, ali bez eventualnog nametanja neprihvatljivih rješenja za građane Unsko-sanskog kantona.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

LAKIĆ O MOGUĆEM POVEĆANJU CIJENA STRUJE: NEMAMO UGLJA, NEMAMO PROIZVODNJE

0
Vedran Lakić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, kazao je nema dovoljno uglja u rudnicima da bi se proizvodile potrebne količine električne energije u Federaciji Bosne i Hercegovine.