BENZINOM POLIO PA ZAPALIO SUPRUGU: POLICIJI REKAO DA SE NE SJEĆA

Branislav Stanivuković (44) iz Srpca, koji je optužen da je u Aleksandrovcu, kod Laktaša, benzinom polio i zapalio te tako usmrtio vanbračnu suprugu Milicu Marinković (33), svjesno laže kada kaže da se ne sjeća ničega o tom događaju.

Rekla je to u nastavku suđenja u Okružnom sudu u Banjoj Luci vještakinja Tužilaštva Sanja Vukadinović Stojanović, specijalista psihijatrije, pišu Nezavisne.

Ona tvrdi da je Stanivuković manipulativna ličnost, te da je tako izmanipulisao ljekare u pritvoru da prima jaču terapiju nego što mu je potrebna.

Prema njenim riječima, Stanivuković ima emocionalno nestabilni poremećaj ličnosti, plahovit je, naprasit, eksplozivan, impulsivan i postoji opasnost da bi mogao da ponovi ili počini novo krivično djelo.

  • U vrijeme izvršenja krivičnog djela njegova sposobnost da shvati značaj djela i upravlja svojim postupcima bila je smanjena do bitno, ali ne i bitno. Sposoban je da prati suđenje, a potreban mu je psihijatrijsko-psihološki tretman, s tim što nije potrebno i liječenje u zatvorenoj ustanovi – navela je Vukadinović Stojanović.

Njenom nalazu prigovorio je Stojan Vukajlović, branilac optuženog, ocijenivši da je zasnovan samo na pretpostavkama i ličnom mišljenju.

Vještak Vesna Matić utvrdila je da je na dijelovima žute nagorjele tkanine, a prema tužilaštvu, riječ je o dijelu majice koju je nosila stradala Milica, pronašla tragove benzina. Tragovi tog goriva pronađeni su i u flaši izuzetoj s mjesta događaja, a koju je, kako tvrdi tužilaštvo, koristio optuženi.

Vještačen je i pramen kose, koji, kako tvrdi tužilaštvo, pripada Marinković i na njemu nisu pronađeni tragovi benzina, s tim što je utvrđeno da je to ljudska kosa.

Vještačenja su izazvala brojne prigovore člana Sudskog vijeća Milana Blagojevića, koji je prigovorio da u naredbi o vještačenju nije navedeno čiji su predmeti vještačeni.

  • Tužilaštvo nije izlazilo na lice mjesta, pa nije kokoš ubijena. U naredbi ne stoji ni „d“ od dlake ili pramen kose. Nije nam pojašnjeno čiji su predmeti vještačeni, a nije ni utvrđeno čiji je pramen kose – rekao je Blagojević i istaknuo da ukazuje na loš rad tužilaštva i policije.

Stanivuković je optužen da je 20. jula prošle godine Marinkovićevu posuo benzinom i zapalio pred očima njene kćerke. Nesretna žena preminula je od posljedica teških opekotina.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE