BEVANDA POTPISAO TRI UGOVORA SA EIB-OM U VRIJEDNOSTI OD 68 MILIONA EURA

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda danas je u Sarajevu potpisao tri ugovora ukupne vrijednosti 68 miliona eura s predstavnikom Evropske investicijske banke (EIB).

Potpisan je ugovor o investicijskom grantu za finansiranje projekta na Koridoru Vc, zatim ugovor o finansiranju za projekt Vodovod i kanalizacija u Republici Srpskoj II, te ugovor o finansiranju za projekt Mjere zaštite od poplava u Republici Srpskoj.

Bevanda je izjavio da se grant od 19 miliona eura odnosi na izgradnju dionice autoceste Zenica Sjever – Žepče Jug, a da je sredstva osigurala Evropska unija.

Pojasnio je da je dužina dionice 2,8 km, te da uključuje i tunel dužine 2,4 km.

– Danas smo potpisali i kreditni ugovor o finansiranju projekta Vodovod i kanalizacija u RS II vrijedan 30 miliona eura koji bi trebao biti realiziran od 2020. do 2024., a rok otplate kredita je 25 godina uz grace period od šest godina – rekao je Bevanda.

Precizirao je da je ugovor o finansiranju projekta Mjere zaštite od poplava u RS vrijedan 19 miliona eura, te da je rok otplate kredita 25 godina uz pet godina grace perioda.

– Današnji ugovori su od izuzetnog značaja za razvoj BiH i još jednom zahvaljujem predstavnicima EU i EIB-a, a korisnicima želim da posao završe u planiranim rokovima – naglasio je Bevanda.

Direktor EIB-a za Sloveniju, Hrvatsku i zapadni Balkan Mateo Rivellini naveo je da s danas potpisanim ugovorima ukupan doprinos Evropske investicijske banke Bosni i Hercegovini iznosi 2,7 milijardi eura.

– Zahvaljujem ministru Bevandi i svim ostalim akterima koji su učestvovali u ovom procesu i omogućili današnje potpisivanje ugovora – kazao je Rivellini.

Ceremoniji potpisivanja uime donatora prisustvovao je specijalni predstavnik EU za BiH i šef Delegacije EU u BiH ambasador Johann Sattler koji je naglasio da Unija podržava izgradnju autoceste jer će to poboljšati sigurnost saobraćaja, smanjiti zagađenost i omogućiti otvaranje radnih mjesta, javlja Fena.

Također, potcrtao je da je danas dobar dan i za zaštitu okoliša jer su propisana još dva ugovora za projekte u RS na izgradnji vodovodne i kanalizacione mreže, te sistema zaštite od poplava uz rijeku Savu i njene pritoke.

– Evropska unija je uz građane Bosne i Hercegovine i radimo na poboljšanju standarda i ukupnog života svih građana – rekao je Sattler.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KOLAŠINAC S ATALANTOM IZBACIO LIVERPOOL, ROMA USPJEŠNIJA OD MILANA

0
Fudbaleri Atalante poraženi od Liverpoola u revanš susretu četvrtfinala Evropske lige rezultatom 1:0, ali su zahvaljući ubjedljivom trijumfu u prvom meču izborili plasman u polufinale takmičenja.