BEZ JAJA, MARGARINA I MLIJEKA: RECEPT ZA PRAVE PEKARSKE KIFLE

Vrhunske pekarske kifle, bez jaja, margarina i mlijeka.

Toliko su ukusne da ćete ih jesti i same. Korica je čvrsta, a iznutra su mekane i vazdušaste kao pjena.

Sastojci:

200 ml tople vode

500-550 g brašna

5 g suhog kvasca (ili 20 g svježeg kvasca)

1 kasicica šećera

1 kašičica soli

80 ml ulja

Priprema:

Razmutite kvasac sa malo vode, 1 kašićicom šećera i brašna i ostavite na toplom da nadođe.

U veću posudu sipajte oko 450 g prosijanog brašna, so, ulje, nadošao kvasac i vodu. Umijesite glatko tijesto, postepeno dodavajući još brašna po potrebi (oko 50-100 g). Ostavite tijesto na toplom 1 sat da odmori.

Nakon toga tijesto podijelite na 10 dijelova i oblikujte loptice. Loptice razvucite u elipsu pa od užeg dijela urolajte kiflice. Ostavite kiflice pokrivene da odstoji 1 sat. Nakon toga kiflice premažite uljem.

Zagrijte rernu na 220 C, pa pecite na 200 C dok ne porumene. Pečene kiflice poprskajte vodom i prekrijte krpom, kako bi dodatno omekšale. Korica će ostati čvrsta, a iznutra su mekane i vazdušaste kao pjena.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE