Toliko su ukusne da ćete ih jesti i same. Korica je čvrsta, a iznutra su mekane i vazdušaste kao pjena.
Sastojci:
- 200 ml tople vode
- 500-550 g brašna
- 5 g suhog kvasca (ili 20 g svježeg kvasca)
- 1 kasicica šećera
- 1 kašičica soli
- 80 ml ulja
Priprema:
Razmutite kvasac sa malo vode, 1 kašićicom šećera i brašna i ostavite na toplom da nadođe.
U veću posudu sipajte oko 450 g prosijanog brašna, so, ulje, nadošao kvasac i vodu. Umijesite glatko tijesto, postepeno dodavajući još brašna po potrebi (oko 50-100 g). Ostavite tijesto na toplom 1 sat da odmori.
Nakon toga tijesto podijelite na 10 dijelova i oblikujte loptice. Loptice razvucite u elipsu pa od užeg dijela urolajte kiflice. Ostavite kiflice pokrivene da odstoji 1 sat. Nakon toga kiflice premažite uljem.
Zagrijte rernu na 220 C, pa pecite na 200 C dok ne porumene. Pečene kiflice poprskajte vodom i prekrijte krpom, kako bi dodatno omekšale. Korica će ostati čvrsta, a iznutra su mekane i vazdušaste kao pjena.
Pogledajte video OVDJE.