BEZ OBZIRA NA SAVJETE, PREPORUKE I APELE POJEDINI I DALJE ODMAŽU

Sve preventivne mjere koje su trenutno na snazi, produžene su za još 14 dana, zaključio je štab za vanredne situacije u manjem bh. entitetu.

To znači da se okupljati i dalje ne smije više od 50 lica, da je vrijeme rada ugostiteljskih objekata ograničeno do ponoći, a da se sve takmičarske aktivnosti sportskih organizacija mogu odvijati isključivo bez prisustva publike, uz poštovanje svih epidemioloških mjera.

Još uvijek nije vrijeme za opuštanje, jasan je stav doktora. Bez obzira na dnevno manji broj pozitivnih na virus, na respiratorima UKC-a sada se nalazi više osoba nego u martu i aprilu.

  • Savjet bi bio svim našim građanima da poštuju mjere koje su preporučene, da nose masku, da paze na distancu, da ne idu na skupove na kojima je velik broj ljudi, da ukoliko im je preporučena izolacija da je stvarno poštuju, jer na taj način štite svoje zdravlje, štite zdravlje svojih najbližih, a na taj način pomažu i zdravstvenom sistemu i zdravstvenim radnicima – rekla je Zvezdana Rajkovača, pomoćnik direktora za medicinska pitanja UKC-a RS.

Neki i dalje odmažu. Bez obzira na savjete, preporuke i apele, neki i pola godine od pojave pandemije situaciju nisu shvatili ozbiljno. Tako su pripadnici Policijske uprave Banja Luka u jednom ugostiteljskom objektu koje je radilo poslije dozvoljenog vremena, zatekli stotinjak lica.

Ilustracija

Slična situacija viđena je i u Laktašima. Tamo je racija izvršena u tri ugostiteljska objekta, a u dva je uočeno kršenje preventivnih mjera.

Nove  mjere  donio je danas  i Kompenzacioni fond RS. Odobrena je isplata pet miliona maraka za sufinansiranje kapitalnih investicija u poljoprivrednoj proizvodnji kako bi se sanirale posljedice covida 19. Obezbijeđena su sredstva za 549 poslovnih subjekata, odnosno 1.923 radnika u iznosu većem od 960 hiljada maraka, piše ATV. Zbog smanjenja obima poslovanja u aprilu, preduzećima u manjem bh. entitetu će biti isplaćeno 295 hiljada maraka. Ulagaće se i u serološka istraživanja.

  • Na sastanku su odobrena novčana sredstva u iznosu od 200.000 KM za nabavku dva ELISA analizatora i drugih instrumenata potrebnih za sprovođenje istraživanja. Po jedan ELISA analizator i pripadajući instrumenti će biti donirani Medicinskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci i Medicinskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu po završetku istraživanja – saopćeno je nakon sjednice.

Upravni odbor sufinansiraće nabavku 20 hiljada doza četvorovalentne vakcine protiv gripa. Za to su izdvojili sredstva u iznosu većem od 153 hiljade maraka.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE