BEZ PRŽENJA U DUBOKOM ULJU: KROFNE IZ RERNE MEKANE I UKUSNE

Recept za krofne koji nećete mijenjati.

Prosto su savršene!

Sastojci i priprema:

pola kocke kvasca (30 g ili kašičica suhog kvasca)

500-600 g mekog brašna

pola kašičice soli

200 ml mlijeka (može i voda)

2 kesice vanilijinog šećera može i aroma

50 g šećera

2 jajeta

50 ml ulja

Izmiješati sve i zamijesiti sa 500-600g mekog, bijelog brašna, kada ste dodali brašno ne zaboravite staviti i pola kašičice soli.

Dobro zamiješeno tijesto prekriti i ostaviti na toplom da nadođe. Poslije pola sata ili sat vremena premijesite, razvucite oklagijom i vadite većom čašom ili modlom kolutove.

Na jedan dio kolutova prstima pritiskajući napravite malo udubljenje. Tu stavite fil koji želite, rubove tijesta premažite vodom pa preklopite drugim dijelom tijesta. Pritisnite prstima oko krofne da se dijelovi spoje i potom opet modlom izvadite obruč krofne da bi dobili lijep oblik. Možete pogledati video.

Slažite u tepsiju sa pek papirom, premažite krofne sa umućenim jajetom i ostavite da stoje od 15 – 20 minuta da malo nadođu. Peku se na 180 stepeni oko 30 minuta, zavisi od rerne uglavnom treba da fino porumene. Krofne uvaljajte u prah šećer i uživajte. Prijatno!

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE