BEZ UMANJENJA PLATA OBOLJELIMA OD RAKA

U Federaciji Bosne i Hercegovine stara je praksa da se oboljelim od malignih bolesti uplaćuju plate u punom iznosu za vrijeme privremene spriječenosti za rad.

Novim zakonom sada će uskoro to biti slučaj u manjem bh. enittetu RS, ovo je predviđeno novim zakonskim rješenjem o zdravstvenom osiguranju, koji je jučer usvojen u Narodnoj skupštini RS u formi nacrta.

Privremena odsustva s posla, odnosno bolovanja radnika koji su oboljeli od malignih bolesti su veoma česta, a što ne čudi jer su maligne, uz kardiovaskularne, vodeće  bolesti u RS.

Osim toga, maligne bolesti su dominantan uzrok nastanka invalidnosti odnosno gubitka radne sposobnosti u RS. Po podacima Fonda PIO, u prvoj polovini prošle godine učešće malignih bolesti je bilo 26,3 odsto u ukupnom broju gubitka radne sposobnosti.

Nakon nekoliko inicijativa od samih oboljelih država je pristala da im izađe u susret. Njihove terapije su izuzetno skupe.

Osim njima, pravo na puni iznos plate je definisano i za trudnice u RS kojima ljekar odredi održavanje trudnoće.

Trenutno se u RS navedena privremena odsustva sa posla tretiraju kao klasično bolovanje i osiguraniku se plata isplaćuje u iznosu od 70 posto.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, Alen Šeranić, istakao je da su predviđenim zakonom znatno proširena prava i kada je u pitanju ostvarivanje prava na bolničku zdravstvenu zaštitu djece.

  • Predloženim odredbama Nacrta zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju uređeno je da se iz sredstava Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske obezbjeđuje pratnja roditelja ili staratelja djece na bolničkom liječenju do 15 godina starosti – rekao je Šeranić obrazlažući ovo zakonsko rješenje.

On je naveo da je predloženim odredbama Nacrta zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju uređen širi obim prava osiguranika prilikom ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu.

– Reformom zdravstvenog sistema teži se uspostavljanju finansijski održivog sistema, koji će omogućiti efikasniju zdravstvenu zaštitu – istakao je Šeranić.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

UPRKOS IZRAELSKIM OGRANIČENJIMA: OKO 125.000 PALESTINACA KLANJALO DŽUMA-NAMAZ U AL-AKSI

0
Oko 125.000 palestinskih vjernika u petak je klanjalo treći džuma-namaz u ovogodišnjem ramazanu, mjesecu posta, u džamiji Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu (Jerusalemu) uprkos izraelskim ograničenjima.