BEZISTANU VRAĆEN STARI SJAJ: VIŠE NE LIČI NA BUVLJU PIJACU

Nakon reakcije Općine Stari Grad Sarajevo na unutrašnjost Gazi Husrev-begovog bezistana kada je ustanovljeno da je stanje potpuno neprihvatljivo sa više aspekata, značajno je popravljeno stanje.

Problem se stvorio neracionalnim korištenjem javne površine koja je namijenjena isključivo za nesmetan prolaz pješaka.

  • Postavljanjem prodajnih stolova, štendera i drugih lako prenosivih jedinica ispred poslovnih prostora, ovaj nacionalni spomenik je poprimio izgled buvlje pijace, što se nikako nije moglo tolerisati. Iz tog razloga općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić i njegovi najbliži saradnici održali su sastanak sa predstavnicima korisnika poslovnih prostora iz Bezistana na kojem im je izneseno sve navedeno“, saopćeno je iz Općine.

Pronađeno je rješenje koje nije na štetu građana, kao ni korisnika. Odlučeno je da svaki korisnik poslovnog prostora u Gazi Husrev-begovom bezistanu može koristiti javnu površinu ispred prostora u maksimalnim gabaritima od ½ metra.

  • Posjetili smo Gazi-Husrev begov bezistan i uvjerili se da više ne dolazi do nelegalnog zauzimanje javne površine, što je jasno vidljivo na fotografijama u prilogu ovog teksta. Služba za opću upravu i inspekcijske poslove nastavlja vršiti kontunirani nadzor, kako u Gazi Husrev-begovom bezistanu, tako i na drugim lokacijama i sprečavati svako nelegalno zauzimanje javne površine.

Na ovaj način Općina Stari Grad pokazala je svoje opredjeljenje ka čuvanju digniteta kulturno-historijskih spomenika i naše baštine, kulture i tradicije“, zaključili su u saopćenju.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

ŠTA JE RADIO MAJČIN AUTO IZA ŠTALE? MJEŠTANI: PORODICA ILIĆ GODINAMA...

0
Djevojčica Danka Ilić (2) iz Bora nestala je u utorak u 13.45 u naselju Banjsko polje, na sebi je u trenutku nestanka imala ljubičaste pantalone i maslinasto zelenu jaknu.