BH. GRAĐANI OVO MORAJU ZNATI: BIOMETEOROLOŠKE PRILIKE SU POVOLJNE, ALI VAS PRATI NESANICA I UMOR

Širom Bosne i Hercegovine za većinu populacije biometeorološke prilike danas će biti povoljne.

Nesanica, umor i loše raspoloženje zbog promjenljivog vremena može se očekivati kod hroničnih bolesnika i meteoropata.

FHMZ

PROGNOZA POLENA

Polen je jedan od najčešćih okidača sezonskih alergija. Alergija na polen je poznata i pod nazivom peludna (polenska) groznica, dok ljekari uglavnom koriste termin sezonski alergijski rinitis koji može trajati od marta, pa sve do oktobra, kada i prestaje cvjetanje biljaka.

Svakog proljeća, ljeta i jeseni, biljke ispuštaju mala zrnca kako bi se oprašile druge biljke iste vrste. Većina polena koji uzrokuje alergijsku reakciju dolazi od drveća, korova i trava. Ova vrsta biljaka proizvodi mala, suha i lagana zrnca koja se kreću zrakom uz pomoć vjetra.

Najčešći uzročnici alergija su trave, a biljka najčešći uzročnik alergija iz vrste korova je ambrozija. Veliki alergeni su i određene vrste drveća kao što su: breza, hrast, grab, čempresi. Biljke koje se oprašuju pomoću insekata (ruže), te drveće voća (višnja, trešnja, kruška), obično ne uzrokuju alergijski rhinitis.

FHMZ

Breza (Betula) je glavno stablo koje proizvodi alergen polena u sjevernoj Europi. U zapadnoj Europi, glavno razdoblje cvjetanja obično počinje krajem marta, a u centralnoj i istočnoj Europi od početka do sredine aprila. Vrijednosti polena su najviše od prve do treće sedmice nakon početka sezone. Trajanje glavne sezone je ovisno o temperaturi i tako varira od 2 do čak 8 sedmica.

Maslina (Olea europaea) je jedan od najvažnijih uzročnika alergije raspiratornog sistema u mediteranskoj regiji. U Španiji, južnoj Italiji, Grčkoj i Turskoj polen masline je važan uzrok polinoze (Alergijska reakcija koju uzrokuje polen). Glavni sezona polena je od aprila do juna.

Polen trave je daleko najvažniji uzrok polinoze na cijelom europskom kontinentu, uključujući mediteransko područje. Između 8% i 35% mladih i odraslih osoba u Europi pokazuju IgE serumska antitijela na alergene polena trave. Posljednjih 30 godina je zabilježeno smanjenje travnatih površina oko 40%. Međutim, ouočeno je povećanje alergijskog rinitisa i astme izazvanih polenom trave što je vjerovatno povezano s različitim uzročnicima, uključujući povećano onečišćenje zraka.

Polen ambrozije (Ambrosia artemisiifolia) sve je važniji s alergološkog stajališta u dijelovima srednje i istočne Europe. Njegova rasprostranjenost obuhvaća područje srednje geografske širine koje karakteriše kontinentalna klima. Vrijednosti polena su najviše sredinom septembra. Ovaj tip polena može uzrokovati sezonski alergijski rinitis (poznatiji kao polenska groznica)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE