BH. UMJETNICA ALISA TELETOVIĆ SLIKALA PRED PUBLIKOM U ABU DHABIJU

U Galeriji u Abu Dhabiju, ove sedmice, održan je jedinstven umjetnički performans na kojem se predstavila bosanskohercegovačka umjetnica Alisa Teletović.

Na poziv iz Galerije ‘One Piece Concept store’ čiji su vlasnici Emina i Naid Dženanović, u suradnji sa najstarijom galerijskom institucijom u Abu Dhabiju ‘Etihad modern art gallery’, Alisa Teletović predstavila se slikanjem direktno pred publikom.

Kako se navodi u saopćenju za javnost, u tridesetminutnom performansu bh. umjetnica naslikala je djelo pod nazivom ‘Abu Dhabi Sun (Hello from Bosnia and Herzegovina)’, u tehnici akril na platnu, dimenzija 300 x 120 centimetara.

Slikarica Alisa Teletović kaže da je za nju najveći izazov bio kako oslikati platno u relativno kratkom vremenu (od pola sata), s obzirom na to da se radi o slikanju direktno pred publikom.

  • Nisam željela da nastup traje predugo. Stoga sam prethodno dobro razradila koncept, naslikala nekoliko probnih slika. Bilo je potrebno definirati kompoziciju, uvježbati poteze, odrediti boje. Krajnji rezultat izazvao je oduševljenje publike. Uroniti u takvo iskustvo, donosi sreću i zadovoljstvo – izjavila je.

Slika nastala tom prilikom ostat će u kolekciji Galerije ‘One Piece Concept store’, koja je organizirala događaj ‘kao poseban simbol umjetničke suradnje naše države i Ujedinjenih Arapskih Emirata’.

Događaj je organiziran kao dio izložbe ‘Explore Bosnia and Hercegovina’, u Geleriji ‘Etihad’, na kojoj su prezenstirani radovi 12 umjetnika iz BiH. 

– U skladu s vizijom osnivača, Emine i Naida Dzananovića, ‘One Piece Concept’ ima za cilj podići svijest o bogatoj umjetničkoj sceni Bosne i Hercegovine i Balkana, te uspostaviti vrijednu vezu između dvije, vrlo slične, kulture UAE i Bosne i Hercegovine – navodi se.

Izložba je trajala od 25. januara do 7. marta.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE