BIDEN I PUTIN STIGLI NA SASTANAK: NAKON RUKOVANJA SLIJEDI NEKOLIKO SATI NAPETOSTI

Američki predsjednik Joe Biden i ruski Vladimir Putin su stigli u vilu La Grange u Ženevi na prvi zajednički sastanak za koji se očekuje da će trajati i do pet napetih sati.

Dolasci i jednog i drugog predsjednika su precizno osmišljeni kako se ne bi dešavalo, kao i ranijih godina, da Putin ostavi američkog predsjednika da čeka.

Ispred vile ih je dočekao švajcarski predsjednik Guy Parmelin koji im je poželio “plodonosan dijalog”, a prvi je stigao Biden zatim i Putin. Oni su se fotografisali, rukovali i ušli na sastanak.

Očekuje se da će dvojica lidera prvo imati intimniji sastanak kojem će se pridružiti državni sekretar Antony Blinken i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Nakon toga će se sastanak proširiti na još pet osoba sa obje strane.
Teme koje će se naći na dnevnom redu ovog samita su strateška stabilnost, cyber sigurnost, klimatske promjene, pandemija koronavirusa. Očekuje se da će razgovarati i o nekim regionalnim krizama kao što je u Ukrajini, Siriji i Libiji, o Alekseju Navalnom i drugim sličnim temama.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE