BIDENOVA ADMINISTRACIJA ĆE POTVRDITI DA JE NAD ROHIGNYAMA POČINJEN GENOCID

Bidenova administracija je formalno utvrdila da nasilje koje je vojska Mjanmara počinila nad manjinom Rohingya predstavlja genocid i zločine protiv čovječnosti, rekli su američki zvaničnici Reutersu, potez za koji zagovornici kažu da bi trebao ojačati napore da se hunta koja sada vodi Mjanmarom smatra odgovornom.

Reuters navodi da će državni sekretar SAD-a Antony Blinken objavit odluku u ponedjeljak u Memorijalnom muzeju Holokausta SAD u Washingtonu, rekli su američki zvaničnici. Memorijalni muzej Holokausta trenutno ima izložbu o teškom položaju Rohingya. Ovakva odluka dolazi skoro 14 mjeseci nakon što je Biden preuzeo dužnost i obećao da će provesti novu reviziju o navodim o nasilju.

  • Oružane snage Mjanmara pokrenule su vojnu operaciju 2017. godine koja je protjerala najmanje 730.000 uglavnom muslimanskih Rohinja iz svojih domova u susjedni Bangladeš, gdje su ispričali ubistva, masovna silovanja i paljevine. 2021. godine, vojska Mjanmara preuzela je vlast državnim udarom. Američki zvaničnici i vanjska advokatska firma prikupili su dokaze u nastojanju da brzo priznaju ozbiljnost zločina, ali je tada državni sekretar Mike Pompeo odbio donijeti odluku. Blinken je naredio sopstvenu ‘pravnu i činjeničnu analizu – rekli su američki zvaničnici Reutersu pod uvjetom da ostanu anonimni.

Analiza je zaključila da vojska Mjanmara čini genocid, a Washington vjeruje da će formalna odlučnost povećati međunarodni pritisak da se hunta pozove na odgovornost.

  • To će im otežati daljnje zloupotrebe –  rekao je jedan visoki zvaničnik State Departmenta, piše u izvještaju Reutersa.

Ova agencija navodi i da zvaničnici u ambasadi Mjanmara u Washingtonu i glasnogovornik hunte nisu odmah odgovorili na mejlove u kojima se traži komentar.

Reuters podsjeća i da je vojska Mjanmara negirala je da je počinila genocid nad Rohingyjama, kojima je uskraćeno državljanstvo u Mjanmaru, i navela je da je vodila operaciju protiv terorista 2017. godine.

Misija UN-a za utvrđivanje činjenica zaključila je 2018. da je kampanja vojske uključivala “genocidna djela”, ali je Washington tada zvjerstva nazvao “etničkim čišćenjem”, terminom koji nema pravnu definiciju u međunarodnom krivičnom pravu.

  • To je zaista signal svijetu, a posebno žrtvama i preživjelima unutar zajednice Rohingya i šire da Sjedinjene Države prepoznaju ozbiljnost onoga što se događa – rekao je drugi visoki zvaničnik State Departmenta o Blinkenovoj objavi koja će se desiti sutra.

Od hladnog rata, State Department je službeno koristio termin šest puta, navodi Reuters, da opiše masakre u Bosni, Ruandi, Iraku i Darfuru, napade Islamske države na Jezide i druge manjine, a posljednji put prošle godine, zbog tretmana Kine prema Ujgurima i drugim manjinama. Muslimani. Kina negira tvrdnje o genocidu.

Blinken će također objaviti 1 milion dolara dodatnih sredstava za Nezavisni istražni mehanizam za Mjanmar (IIMM), tijelo Ujedinjenih naroda sa sjedištem u Ženevi koje prikuplja dokaze za potencijalna buduća krivična gonjenja.

  • To će poboljšati našu poziciju dok pokušavamo izgraditi međunarodnu podršku kako bismo pokušali spriječiti daljnje zločine i pozvati ih na odgovornost – rekao je neimenovani američki dužnosnik za ovu agenciju, prenosi N1.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

OBJAVLJENA PROGNOZA: EVO KAKVO NAS VRIJEME OČEKUJE ZA PRVI MAJ

0
Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) izdao je srednjoročnu vremensku prognozu za period od 19. aprila do 2. maja, prema kojoj se za Prvi maj u Bosni i Hercegovini očekuje umjereno oblačno vrijeme uz mogućnost lokalnih pljuskova.