BIDENU ČESTITKE SA SVIH STRANA: GLAVNI PRIORITET BORBA PROTIV PANDEMIJE

Novoizabrani predsjednik SAD-a Joe Biden u pobjedničkom govoru izjavio je kako je borba protiv pandemije njegov glavni prioritet i najavio formiranje novog, radnog tima.

Danas ga je već predstavio. Grupom će zajednički  predsjedavati bivši čelnik Agencije za hranu lijekove David Kessler i Vivek Murthy, koji je bio  među prvim kritičarima Trumpovog  pristupa pandemiji.  A Trump i dalje ne priznaje poraz na izborima.

Mediji javljaju da planira masovne proteste širom Amerike protiv, kako tvrdi,  krađe izbornih rezultata

Generalni servis Trumpove administracije ima zadatak da formalno prizna Joe Bidena kao predsjednika SAD-a, čime bi počeo prijenos vlasti. Međutim, Trumpova članica administracije Emili Marfi još nije počela taj proces, niti je dobila smjernice da li i kada da to uradi.

U međuvremenu, dok većina svjetskih lidera čestita novoizabranom predsjedniku, Kremlj je objavio da će pričekati službene rezultate izbora te da je primio na znanje najavu predsjednika Donalda Trumpa o pravnom osporavanju prebrojavanja glasova.  I Kina, čiji su odnosi s Trumpom bili obilježeni napetostima,  kaže da će još sačekati sa slanjem čestitki Bajdenu,  ističući da poštuju američke izborne procedure.

  • Oduvijek smatramo da Kina i Amerika moraju ojačati dijalog i zajednicu, uzajamno poštovati razlike, proširiti bilateralnu saradnju na temelju uzajamne koristi i razvijati međusobne odnose- kazao je Wang Wenbin, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Kine.

Njemačka kancelarka ponudila je novoizabranom američkom predsjedniku pojačani angažman Njemačke na međunarodnom planu te istaknula da postoje brojna područja na kojima dvije zemlje moraju ojačati saradnju.

  • Mi, Nijemci i Evropljani, svjesni smo toga da u transatlantskoj saradnji moramo preuzeti više odgovornosti. U to spadaju i pojačani napori da vlastita uvjerenja bolje predočimo svijetu – kaže Angela Merkel, njemačka kancelarka.

Joe Biden  bi trebao biti inaugurisan 20. januara 2021. godine.  Već je izjavio da će  prvih dana nakon stupanja na dužnost preokrenuti nekoliko politika aktuelnog predsjednika. Tome se nada i venecuelanski  predsjednik Nikolas Maduro.

  • Donald Trump ostavlja miniran teren između američke i venecuelanske vlade- Strpljivo ćemo raditi i nadam se uspostaviti kanale pristojnog, iskrenog i direktnog  dijaloga s budućom vladom Joea Bidena, kazao je Nicolas Maduro, predsjednik Venecuele.

Sjeverna Koreja još se nije oglasila o Bidenovoj pobjedi, a on se tokom predizborne kampanje izjasnio da ne želi diplomatske odnose s  Kim Jong Unom.

Kako javlja južnokorejska agencija Jonhap, Kim održava bliske prijateljske odnose s Donaldom Trumpom, s kojim se u posljednje dvije i po godine sastao tri puta.

(Sabina Šišić)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

SNAŽAN POTRES POGODIO JUG GRČKE

0
Snažan potres magnitude 5,9 je jutros u 9:12 po lokalnom vremenu pogodio jug Grčke, izvijestio je EMSC na svojim stranicama.