BIH OSTALA BEZ KOMERCIJALNIH VAKCINA ZA SEZONSKU GRIPU: PREUSMJERENE U DRŽAVE EU JER SU VAŽNIJE!?

Komercijalne vakcine protiv sezonske gripe ove godine neće biti u BiH. Proizvođač Sanofi Pasteur prije 24 sata otkazao je isporuku vakcina za tržište naše zemlje, koja je ranije bila dogovorena. Potvrdio je to za Raport Asaf Salčinović iz kompanije Pharma Maac, koja je uvoznik i distributer vakcina.

Dobili smo obavijest od kompanije Sanofi da 12.500 vakcina koje su trebale ići u komercijalnu ponudu, neće biti isporučene BiH, iako su davno rezervirane i za njih je spremna uvozna dokumentacija. Prema dopisu koji smo dobili, ogromna je potražnja na globalnom tržištu za vakcinom protiv sezonske gripe i Sanofi je doze odlučio preusmjeriti na tržišta zemalja Evropske unije”, kazao je Salčinović.

Dodao je kako je ove godine potražnja u našoj zemlji za vakcinom ogromna, kao nikada do sada, te da je i tih 12.500 doza koje su bile obećane, zapravo bile nedovoljne.

  • Mi smo se kao kompanija koja je uvoznik vakcina Sanofi obratili svima koji su imali rezervacije i iščekivale drugi kontingent da je kompanija promijenila odluku. Osim BiH, bez naručenih vakcina ostale su i neke druge zemlje”, napominje Salčinović.

Predsjednica Komore farmaceuta FBiH Zahida Binakaj za Raport kaže kako su apoteke dobile obavijest od Pharma Maaca da komercijalnih vakcina neće biti, piše Raport.ba.

  • Sanofi je svoju proizvodnju odlučio prenamijeniti zemljama EU. Prema nekim informacijama, pojavila se nestašica vakcina u Njemačkoj i Austriji pa će njima biti isporučene dodatne količine. Kako smo mi zemlja trećeg svijeta, to će biti urađeno nauštrb BiH“, kaže Binakaj.

Ove sedmice je počela vakcinacija ugroženih kategorija stanovništva, a te su vakcine besplatne.

  • Pharma Maac je, ipak, uspjela isporučiti 85.000 doza vakcina prema svim kantonima i institucijama, kada je u pitanju vakcinacija ugroženih kategorija stanovništva te zdravstvenih radnika“, ističe Salčinović.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.