BIH ZATRAŽILA MEĐUNARODNU POMOĆ, AERODROMI ZATVORENI DO 30. APRILA

Vijeće ministara BiH usvojilo je na vanrednoj sjednici Informaciju o realizaciji zaključaka Predsjedništva Bosne i Hercegovine i definisanih operativnih mjera za zaustavljanje širenja korona virusa (SARS - Cov - 2/Kovid 19), koju je predložio predsjedavajući Vijeća ministara.

Generalni sekretarijat Vijeća ministara dostavit će Informaciju Predsjedništvu BiH. U informaciji su navedene aktivnosti, odluke koje je Vijeće ministara donijelo u periodu od 17.03.2020. godine do danas, na suzbijanju širenja virusa Kovid -19.

Zaključci Predsjedništva BiH su realizovani, a uspostavljena je i intenzivna komunikacija sa međunarodnim finansijskih institucijama.

VMBiH je, kako navode u saopćenju, i prije Zaključka Predsjedništva održalo 2. vanrednu sjednicu 5.3.2020. godine, na kojoj je primio na znanje Informaciju o preduzetim mjerama u Bosni i Hercegovini u vezi sa sprečavanjem pojave i suzbijanjem širenja zarazne bolesti novim korona virusom (Kovid – 19). Na 4. vanrednoj sjednici održanoj 15.03.2020. donijelo je Odluku o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu.

U Doboju je 14.3.2020. održan sastanak u vezi sa pojavom virusa korona predsjedavajućeg VMBiH, predsjednika Vlade Republike Srpske i premijera Federacije BiH na kojem je donesena odluka da svi građani koji iz inostranstva dolaze u BiH idu u izolaciju u trajanju od 14 dana, kao i da će odluka stupiti na snagu 16. marta. Dogovoreno je da se uspostave dva štaba koji će se baviti zdravstvenim i privrednim aspektom i koji će kreirati mjere i preporuke entitetskim vladama i Vijeću ministara da savladaju ove poteškoće.

Vijeće ministara svakodnevno razmatra sve potrebne mjere iz svoje nadležnosti u borbi protiv širenja virusa Kovid – 19, te će aktivnosti biti nastavljene. VMBiH, na prijedlog predsjedavajućeg, usvojilo je Informaciju o aktivnostima koje je potrebno realizovati za pristupanje Bosne i Hercegovine Zajedničkom sporazumu o javnim nabavkama.

Predsjedavajući Zoran Tegeltija će potpisati i uputiti pismo Direktoratu za zdravlje i sigurnost hrane o namjeri BiH da potpiše Zajednički sporazum o javnim nabavkama, koji je inicirala Evropska komisija. Svrha mehanizma ovog zajedničkog sporazuma je da se omogući pravedniji pristup hitno potrebnim mjerama medicinske zaštite, uključujući balansirane cijene za zemlje korisnice/učesnice Sporazuma

Zaduženo je Ministarstvo vanjskih poslova da ispita mogućnost provođenja posebne procedure ratifikacije ovog sporazuma, kako bi se ubrzala njegova primjena. VMBiH usvojilo je Informaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o zajedničkoj listi vitalnih proizvoda utvrđenoj od strane CEFTA Sekretarijata u vezi sa olakšavanjem prometa usljed krize uzrokovane virusom korona.

Ministarstvo vanjske trgovine zajedničku listu dostavit će svim nadležnim institucijama u BiH za ovu oblast. Ova lista, između ostalog, uključujuje meso i mesne prerađevine, mlijeko i mliječne proizvode, povrće, voće. Lista osnovnih proizvoda važnih za stanovništvo bit će tretirana kroz tzv. zelenu prioritetnu traku prilikom prometa na određenim graničnim prijelazima.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva komunikacija i transporta, usvojilo je zajednički prijedlog koji je usvojio Zajednički sekretarijat Transportne zajednice i Sekretarijat CEFTA-e u cilju olakšavanja transporta i trgovine osnovne robe sa zapadnim Balkanom. Cilj ovog dokumentaje da se olakša trgovina i transport robe baveći se samo onim dodatnim mjerama predostrožnosti koje su poduzete ili se trebaju poduzeti kako bi se spriječilo širenje pandemije Kovid-19.

Zajedničkim mjerama želi se unaprijediti komunikacija, uspostviti “zeleni” prioritetni koridor za zapadni Balkan, maksimalno povećati korištenje drumske mreže, te pažnja usmjeriti na zajedničke granične prijelaze. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i Ministarstvo komunikacija i transporta redovno će izvještavati Vijeće ministara o realizaciji mjera iz zajedničkog prijedloga.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o privremenom zatvaranju graničnih prijelaza u vazdušnom saobraćaju za promet putnika u Bosni i Hercegovini. Odluka će se primjenjivati do 30.4.2020. do 24:00 sati

Na ovaj način zabranjuje se slijetanje na aerodrome i polijetanje sa aerodroma u Bosni i Hercegovini svim vazduhoplovima koji vrše prevoz putnika u međunarodnom vazdušnom saobraćaju, radi zaštite od unošenja i širenja zaraznih bolesti na teritoriji Bosne i Hercegovine. Izuzetak su, između ostalih, humanitarni letovi, hitan medicinski prevoz, prijevoz u cilju traganja i spasavanja, te prijevoz pošte i robe, kao i tehnički letovi bez iskrcavanja putnika i prinudna slijetanja.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je Odluku o traženju međunarodne pomoći za zaštitu i spasavanje. Ovom odlukom Vijeće ministara Bosna i Hercegovina traži međunarodnu pomoć za zaštitu i spašavanje za potrebe prevencije, zaštite, tretmana oboljelih i suzbijanja pojave virusa SARS -KoV2 te zadužilo nadležne institucije, tijela i organe u Bosni i Hercegovini da provedu potrebne procedure za njen prihvat.

Radi se o medicinskoj opremi, sredstvima i materijalima za detekciju zaraženih virusom SARS-KoV2, zaštitnoj opremi, sredstvima za dezinfekciju, privremenim objektima, terenskim bolnicama, agregatima, kao i finansijskoj pomoći. Vijeće ministara je usvojilo Izvještaj Ministarstva odbrane o angažovanju Oružanih snaga BiH za potrebe pružanja pomoći civilnim organima u sprečavanju širenja korona virusa (Kovid-19) sa prijedlogom mjera.

Zaključeno je da ustupanje objekata Oružanih snaga u kojima su smješteni pripadnici OS BiH radi mjera predostrožnosti i zaštite ne treba provoditi do krajnje nužde i bez posebne odluke Predsjedništva BiH. Ministarstvo odbrane će, u skladu sa raspoloživim resursima odobravati sredstva i opremu u koordinaciji sa Koordinacionim tijelom Vijeća ministara BiH za zaštitu i spašavanje, a po prethodnoj procjeni ovog tijela da su iscrpljene mogućnosti i resursi opštinskih, kantonalnih i entitetskih kriznih štabova formiranih za suzbijanje utjecaja i širenje korona virusa.

Vijeće ministara donijelo je Zaključak kojim izražava opredjeljenje da se prvenstveno vanredne sjednice Vijeća ministara BiH mogu održavati putem video konferencije, kada to okolnosti zahtijevaju, u vremenu stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji Bosne i Hercegovine. Generalni sekretarijat Vijeća ministara zadužen je da obavi sve potrebne tehničke aktivosti i osigura da Vijeća ministara BiH sjednice može održati putem video konferencije, saopćilo je VMBiH.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE