BIJEDIĆ U DDBIH: VJEŽBA NA JAHORINI ČISTA PROVOKACIJA, CILJ PODIZANJE MORALA KOD PRIPADNIKA POLICIJE RS-a

O aktuelnim političkim temama u Bosni i Hercegovini u emisiji 'Dobar dan BiH' razgovarali smo sa Enverom Bijedićem, zastupnikom u Parlamentu Bosne i Hercegovine i predsjednikom stranke Socijaldemokrata BiH.

Bijedić je na početku istakao kako je današnja vježba MUP-a RS-a na Jahorini pomno planirana, te da je to čista provokacija.

  • To je jedan vid pokazivanja ‘mišića’ MUP-a RS-a da bi se podigao moral kod pripadnika policije. Nemoguće da je slučajnost da se ova vježba poklopi u isto vrijeme sa svim aktivnostima koje Dodik provodi u posljednje vrijeme. To je vježba kojom bi se oni odbranili u slučaju da dođe do neke ozbiljnije vojne intervencije – naveo je Bijedić.

On se osvrnuo i na to da je pak smiješno porediti policijski sastav RS-a i pripadnike NATO snaga.

  • To se ne može porediti definitvno, glupo je i pomišljati na nešto tako – kazao je.

Također je dodao kako je današnjim nadlijetanjem, EUFOR pokazao zube i na taj način dao do znanja da ‘Veliki brat’ gleda odozgo i pomno prati šta se događa.

  • EUFOR ima snage, kapaciteta i opreme da neke eventualne sukobe riješi u veoma kratkom periodu. To treba da zna i Lukač i njegov šef Dodik – rekao je između ostalog Bijedić.

Bijedić je prokomentarisao i mogućnost da Rusija uloži veto i da time prestane mandat EUFORA u Bosni i Hercegovini.

  • Jasno je također da može da dođe i do toga. Ali u slučaju da dođe, zasigurno da bi na mjesto EUFOR-a došle trupe NATO pakta. Smatram da bi bilo najbolje za sve da se završi na ovom nivou. Danas je helikopter EUFOR-a nadlijetao Jahorinu i time spriječio da poleti drugi helikopter RS-a, mislim da je to dovoljan znak za vlasti u RS-u. Ono pak što me brine jeste da nema mnogo pametnih političara u vodstvu RS-a, pa bi mogli posegnuti za svim elementima. Prvenstveno bih istakao Lukača, kojem je ovo danas bilo veliko upozorenje i ako se nakon ovoga ne zamisli, onda ne znam zaista šta je u glavama tih ljudi – kazao je Bijedić.

Bijedić je dodao kako je Dodik do sada nije dobio dovoljno snažnu podršku iz Rusije po bilo kojem pitanju.

  • Uzevši u obzir ozbiljnost Rusije kao zemlje, mislim da se ne bi upustila u te secenionističke vode – naveo je Bijedić.

(Mehmed Sultanović)

Video pogledajte OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.