BILA JE NA KORAK DO SMRTI: DJEVOJČICA NIJE MOGLA DA HODA, IMALA JE TOLIKO VAŠKI DA SU JOJ SKORO ISISALE KISEONIK U KRVI

Jedna majka iz Amerike uhapšena je nakon što je njena četvorogodišnja kćerka imala toliko mnogo vaški da je skoro umrla i jedva hodala nakon što joj je nivo kiseonika u krvi opao.

Šijen Nikol Sajng (26) uhapšena je početkom ove sedmice nakon što je dijete prošlog mjeseca primljeno u bolnicu u saveznoj državi Indijana. Policiju u gradu koji se nalazi 83 kilometra južno od Indijanapolisa, pozvali su ljekari zgroženi stanjem u kome se djevojčica nalazila.

Djevojčica nije mogla da hoda i bile su joj potrebne četiri transfuzije jer su paraziti iscrpjeli kiseonik u njenoj krvi na opasno nizak nivo.

Sajng je optužena po nekoliko tačaka nebrige, uključujući zanemarivanje izdržavane osobe, zanemarivanje koje je rezultiralo tjelesnom povredom. Ona bi trebalo da se pojavi na sudu u petak.

Prema izjavi svjedoka, bolničko osoblje je djevojčici izmjerilo nivo hemoglobina kada je primljena. Hemoglobin je protein koji prenosi kiseonik kroz tijelo do organa i tkiva i izbacuje ugljen-dioksid. Tipično, nivo hemoglobina je oko 12 grama po decilitru, ali kod djevojčice je iznosio samo 1,7 g/dl, prenosi “Dejli mejl”.

Osoblje bolnice reklo je da je nivo hemoglobina kod djevojčice “najniži koji su ikada vidjeli” i zbog toga su proglasili da je u smrtnoj opasnosti.

Sudski dokumenti pokazuju da je djevojčica primila najmanje četiri transfuzije krvi i da je bila toliko bolesna da nije mogla da hoda. Utvrđeno je i da je sestra djevojčice zaražena vaškama.

Lokalni mediji su izvjestili da je policajac koji je vidio fotografije djevojčice rekao da je to najgora zaraza koju je ikada vidio.

Policija je ispitala školsko osoblje koje im je reklo da je djevojčica vraćena kući iz škole u martu zato što je tri dana uzastopno imala vaške. Međutim, ona se nije vratila u školu i propustila je oko mjesec dana nastave.

Nadležne službe su djevojčice sklonile od majke i dale ih na čuvanje njihovoj babi.

Baka je rekla policiji da su njene unuke i u novembru imale vaške, ali da je njihova majka bila “previše lijena da im pomogne“.

Vjeruje se da je djevojčicama konačno pružena medicinska pomoć nakon što je njihova baka pokazala fotografiju farmaceutu, a on je nagovorio da djecu odvede djecu u bolnicu.

Majka je puštena iz pritvora uz kauciju, piše Blic.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.