BILA JE TRUDNA 20 SEDMICA KADA JE SAZNALA STRAŠNU ISTINU: NIJE NI SLUTILA DA JE MOŽE POGODITI OVA BOLEST

Claire Chisnall bila je trudna 20 sedmica kada joj je rečeno da ima smrtonosni oblik raka kože.

39-godišnjakinja je prethodno koristila ležaljke i izbjegavala je koristiti kremu za sunčanje u želji da dobije zlatnu preplanulost.

Melanom uzrokuju stanice kože koje se počinju nenormalno razvijati, a izlaganje ultraljubičastom (UV) zračenju sunca uzrokuje većinu melanoma.

Postoje i dokazi koji ukazuju na to da su neki uzrokovani izlaganjem ležaljkama.

Sun je prethodno pokrenuo kampanju Dying For A Tan kako bi podigao svijest o opasnostima korištenja ležaljki koje mogu povećati rizik od raka kože i uzrokovati prerano starenje.

Mama dvoje djece, Claire, iz Coventryja sada poziva druge da se brinu o njihovoj koži i prestanu koristiti ležaljke nakon što je prestala strahovati za svoj život.

Claire je na poslu nosila najlonske hlače i osjetila je svrbež pa je odlučila provjeriti ima li tu ičega.

Objasnila je: “Kad sam pogledala, shvatila sam da imam mladež. Bio je širok oko 5 mm i bio je tamniji od ostalih.

  • Bila sam trudna oko 20 sedmica i zakazala sam pregled kod ljekara jer sam patila od jako loše jutarnje mučnine.Pa sam mislila samo spomenuti mladež kao neku vrstu sekundarnog problema. U početku nisam o tome razmišljala previše.

‘Potrošilo me’

Poslali su je dermatologu, a kad se slijedeće nedjelje vratila da dobije rezultate, sačekala ju je medicinska sestra iz Macmillana.

Claire je dodala:

  • Želudac mi je pao i odmah sam znala da će mi javiti loše vijesti čim sam ugledala Macmillanovu medicinsku sestru koja sjedi u sobi.
  • Rekli su mi da su pronašli melanom i da ću morati na operaciju da ga uklonim. Mislim da me vijesti nisu zabilježile sve dok nisam počela čitati više o tome. Tada je nastupila tjeskoba i bila sam u strahu za život.
  • Izjedalo me. Izgubila sam i svekrvu zbog melanoma. Njen mladež je takođe bio na istom mjestu kao i moj, na mom desnom bedru. Pa sam iz prve ruke znala koliko ovo može biti smrtonosno. Brinula sam se i kako bi to moglo uticati na moje nerođeno dijete. Uhvatila me panika da će on i moj najstariji sin Blake, sada trogodišnjak, odrasti bez majke. Bilo je zastrašujuće.

Claire je morala čekati dok nije rodila Codyja, sada jednog, kako bi provjerila je li se rak proširio na njeno dijete.

Zatim je morala čekati daljnjih deset sedmica na rezultate, što je, kako je rekla, dodatno povećalo njenu tjeskobu.

Claire je dodala:

  • Srećom, to se nije proširilo na njega. Bila sam tako srećna što sam to otkrila. Rak kože nije samo slučaj uklanjanja i tada će sve biti u redu. Može vas ubiti i to je ozbiljno.

“Nije vrijedno opasnosti.”

Prije dijagnoze Claire bi koristila losione s niskim faktorom i dopuštala da joj koža izgori – sada ne izlazi iz kuće bez faktora 50.

Rekla je:

  • Želim to izvaditi i pokušati što više ljudi prestati koristiti ležaljke. Strašno su opasne. Sada sa sobom uvijek imam kremu za sunčanje s visokim faktorom, čak je imam i u autu za vrijeme vožnje. To je tako važno. SPF u šminki također nije dovoljan da vas zaštiti, moramo imati i veće faktore ispod šminke.

Dodala je da je nakon što je otkrila svoju krticu ‘provela godinu dana kao vampir’ i ostala prestravljena na suncu.

Claire je rekla:

  • Sada sam naučila kako pravilno zaštititi sebe i svoju porodicu.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.