BILA JE TRUDNA TRI SEDMICE PA PONOVO OSTALA U DRUGOM STANJU

Rebecca Roberts (39) prilično se iznenadila na ultrazvučnom pregledu u 12. sedmici trudnoće. Bila je trudna, a onda je doktor otkrio još jednu bebu. Rekao joj je da čeka "blizance".

  • Isprva sam bio potpuno zbunjen. Pitao sam se kako mi je promaknuo drugi plod. Shvatio sam da nije moja greška, već da je riječ o vanrednoj trudnoći pa sam osjetio olakšanje – izjavio je ginekolog dr. David Walker za Good Morning America.

Roberts je svoje iskustvo dokumentirala na Instagramu. Kod nje se dogodio fenomen zvan superfetacija. Može se dogoditi kad se jajna stanica oslobodi iz jajnika nakon što je žena već trudna i ugradi se uz prvi embrij u maternici.

Superfetacija je nevjerovatno rijetka. Istraživanja sugeriraju da se može dogoditi u jednoj od nekoliko miliona trudnoća. U medicinskoj literaturi je zabilježeno manje od 10 takvih slučajeva.

  • Postoje situacije u kojima su žene dva puta ovulirale u istom ciklusu ili žene koje su ovulirale kad su već bile trudne – pojasnila je dr. Mary Jane Minkin sa Sveučilišta Yale.

Prema istraživanju objavljenom u Journal of Reproduction & Sexual Health, do superfetacije može doći i ako žena ima dvije maternice.

Roberts je svoje blizance rodila 17. septembra 2020. Dječačića Nou u 33. sedmici trudnoće, a djevojčicu Rosalie u 30. sedmici. Noah je težio dva kilograma, a Rosalie jedan.

  • Moje bebe su prava čuda”, napisala je tada u objavi kojom je otkrila da je postala majka.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

IZRAEL NAPAO SIRIJU, POGINULO 38 LJUDI

0
U izraelskim napadima na sirijski grad Alep u petak rano ujutro ubijeno je 38 ljudi, uključujući pet pripadnika libanonske militantne skupine Hezbollah, rekla su Reutersu dva sigurnosna izvora.