BILJNA HRANA ČUVA SRCE, EVO KAKO

Prehrana utemeljena na namirnicama biljnog porijekla povezana je s manjim rizikom za poteškoće sa zdravljem srca.

Ilustracija

Koristeći podatke prikupljene od oko 10.000 ispitanika, američki naučnici s Johns Hopkins University izračunali su kako osobe koje najviše jedu hranu biljnog porijekla imaju prosječno 16 posto manji rizik za srčani udar, moždani udar i zatajivanje srca.

Uz to, kod njih se bilježi 32 posto manji rizik za smrt od bolesti srca te 25 posto manji rizik za smrt od bilo kojeg uzroka.

Sudionici istraživanja su praćeni 30 godina, a na početku promatranog razdoblja bili su srednje životne dobi.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.