BINGO KOCKE: KREMASTI KOLAČ SA TRI FILA, JAFFA I PETTIT KEKSOM I JEDNOM KAKAO KORICOM SA ORASIMA

Bingo torta je pretočena u kolač i osvojila nas je na prvi pogled. Isprobajte i uvjerite se.

Korica za pleh 32 x 23cm:

  • 4 cijela jaja
  • 4 kašike šećera
  • 4 kašike ulja
  • 4 kašike mljevenih oraha
  • 1 kašika kakaa
  • 4 kašike brašna
  • 5 g ili pola kesice praška za pecivo

Fil:

  • 750 ml mlijeka
  • 2 pudinga sa ukusom vanile
  • 1 kašika brašna
  • 150 g kristal šećera
  • 250 g margarina ili maslaca
  • 75 – 100 g čokolade
  • 75 – 100 g mljevenog keksa
  • 3 pakovanja (450 g jaffa keksa)
  • pettit keks za jedan red, oko 250 g
  • sok od pomorandže da se prelije kora i umače keks

Priprema:

Razmutiti puding od vanile, šećer i kašiku brašna sa malo hladnog mlijeka, a ostatak mlijeka staviti na srednju vatru da provri. Zakuhati puding, pa miješati dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre, još malo promiješati, pa staviti kesu ili foliju preko pudinga i ostaviti da se hladi.

Za koru uključiti rernu da se zagruje na 200 stepeni.

Ulupati bjelanca sa šećerom, pa dodati žumanca i ulje i sve umutiti. Na kraju dodati orahe, brašno, kakao i prašak za pecivo i sve sjediniti. U obložen pleh 32 x 23 cm ili približnih dimenzija staviti papir za pečenje, pa izliti masu za koru. Staviti da se peče i rernu smanjiti na 180 stepeni. Peći oko 20 minuta zavisno od rerne. Pečenu koricu takođe ohladiti.

Ulupati maslac ili margarin, izmutiti puding pa mu dodati maslac i sve zajedno umutiti. Otopiti čokoladu.

Podijeliti fil na tri dijela, pa u jedan dodati mljeveni keks, u jedan otopljenu čokoladu i izmiješati, a treći ostaje vanila.

Koricu isprskati sokom od pomorandže, premazati keks fil, umakati jaffa keks u sok, pa slagati naopako na fil, premazati čokoladnim kremom, umakati pettit keks u sok, pa slagati preko fila, odgore staviti vanila krem.

Preliti sve glazurom od 100 g čokolade i 3 kašike ulja koje smo na laganoj vatri ili u mikrovalnoj otopili.

Ostaviti kolač sa se stegne.

Prije posluživanja 15 minuta izvaditi iz frižidera i ostaviti kako čokolada ne bi pucala pri siječenju, a može da se odgore stavi i šlag, pa nema tih problema.

Prijatno!

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE